Ale jaja… Czyli czy jajka to samo zdrowie?

  • Porady

Jajka to jeden z tych produktów, które nieodłącznie kojarzą nam się ze śniadaniem. Jajecznica, jajko gotowane czy sadzone, wszystkie tworzą wizję pożywnego śniadania. Czy to dobry zwyczaj, że to właśnie jajka królują na naszych talerzach? Wokół jajek narosło wiele mitów. Pora więc się z nimi rozprawić!

Jajka, a białko

Białko zawarte w jajku uznaje się za wzorcowe w porównaniu do wielu innych produktów. A to za sprawą ważnej cechy, którą jest wysoka wartość biologiczna, dzięki kompletowi niezbędnych aminokwasów. Dzięki temu, jajka to produkt, który doceniają nie tylko sportowcy, ale każdy z nas kto dba o dobrze zbilansowanie posiłki, energię w ciągu dnia, a także stara się zredukować masę ciała.

I tutaj pojawia się zagadka. W której części jajka jest więcej białka, w białku czy w żółtku? Może Was zaskoczę, ale więcej jest go w żółtku! W 100g białka znajdziemy go ok. 10.8 g białka, w żółtku zaś aż 16.3g.

Jajka, a cholesterol

Ze względu na fakt, iż w jajkach znajdziemy znaczącą zawartość cholesterolu pokarmowego, przez lata uważano, że jajka należy wyeliminować z diety osób zmagających się z hipercholesterolemią. Dziś wiadomo, że cholesterol pokarmowy nie wpływa istotnie na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Choć i tu, jak zawsze pojawiają się sprzeczne doniesienia i potrzeba dalszych analiz [1]. Stąd, jak zawsze, najlepszy jest umiar. Często przyjmuje się, że jedno jajko dziennie, a więc maksymalnie siedem sztuk tygodniowo nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie i ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego [2].

Kura, a jajko

Wolny wybieg czy chów ściółkowy, a może klatkowy? Oto jest pytanie, a dyskusje trwają nie od dziś! W poszukiwaniu rzetelnej wiedzy na ten temat, dotarłam do badań [3], które wskazują, że metoda chowu kur to nie jedyny czynnik wpływający na jakość jajka, niekoniecznie też najważniejszy. Okazuje się, że rasa kury i jej wiek może mieć większe znaczenie niż typ chowu. Co więcej, co do wolnego wybiegu, wybieg wybiegowi nie równy. Pasza, pora roku, ilość słońca czy też czas, który kura spędza na zewnątrz są decydujące, jeśli chodzi o jakość jajka. A te niestety okazują się trudne do kontroli. Co więcej, ta informacja nie jest dostępna dla konsumenta, co jeszcze bardziej utrudnia decyzję, które jajka kupić.

Co oznaczają cyfry, którymi oznaczane są jaja?

Cyframi określa się sposób chowu i tak:

  • „0” – chów ekologiczny
  • „1” – chów na wolnym wybiegu
  • „2” – chów ściółkowy
  • „3” – chów klatkowy

Które jajko wybrać?

Jak podjąć decyzję? Po pierwsze, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest dla nas czynnikiem decydującym. Czy na pierwszym miejscu chcemy postawić jakość jaj, czy też komfort życia kury, a może preferujemy konkretny typ chowu? Wybór ten dla każdego z nas może być inny. 

Niezależnie jaką podejmiecie decyzję, pamiętajcie o dwóch zasadach. Po pierwsze jajka powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Po drugie, ich termin przydatności do spożycia to 28 dni od daty ich zapakowania.

Jaka jest Wasza decyzja?

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723562/ 

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32132002/ 

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119313240

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *