Gdy zaproponowałam Gosi ananasa pod kruszonką, zapytała „ale jak to?”. Nie wierzyła, aż do upieczenia. No bo, że wiśnie, śliwki, jabłka pakują się pod kruszonkę, to wiemy, znamy i wiadomo też je uwielbiamy! Ale niestety, nie zawsze nam służą, i tak w przypadku diety low FODMAP ostał się egzotyczny ananas, który w towarzystwie płatków owsianych i orzechów czuje się wyśmienicie. A w piekarniku wygrzany niczym w słońcu oddaje najgłębszą słodycz nad słodyczami. Rach ciach, przepis do przygotowania w parę minut, tak samo jak znika ze stołu. Deser wprost stworzony na chłodniejsze wieczory.

SKŁADNIKI – 6 porcji
- 400g pokrojonego w kostkę ananasa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120g płatków owsianych np. górskich
- 30g orzechów ziemnych
- 60g cukru
- 60g zimnego masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 200 ̊C góra i dół.
- W blenderze zmiel płatki owsiane z orzechami na mąkę i przesyp do miski.
- Dodaj cukier, szczyptę soli i pokrojone w kawałki masło. Całość rozetrzyj między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Zrób kulę i włóż do lodówki na 20 min.
- Obierz ananasa i pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z łyżką mąki ziemniaczanej.
- Formę do pieczenia posmaruj masłem, u mnie była to okrągła forma o średnicy 18 cm. Mogą to być też małe kokilki.
- Ananasa wyłóż do formy. Wyjmij kulę ciasta z lodówki i pokrusz na ananasa.
- Wstaw do piekarnika i piecz 20 min do zarumieniania kruszonki.
RADY / PORADY
Aby ten słodki przepis zmienił się w dobrze zbilansowany, sycący posiłek polecamy zjeść go z serkiem islandzkim lub jogurtem greckim – źródłem białka.
Zamiast ananasa możecie użyć również innych owoców, np. jagodowych – borówki, maliny, truskawki oraz oczywiście jabłek i śliwek – jeśli dobrze reaguje na nie Wasz układ pokarmowy.
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Smacznego!
Olga