Ananas pod owsianą kruszonką

Gdy zaproponowałam Gosi ananasa pod kruszonką, zapytała „ale jak to?”. Nie wierzyła, aż do upieczenia. No bo, że wiśnie, śliwki, jabłka pakują się pod kruszonkę, to wiemy, znamy i wiadomo też je uwielbiamy! Ale niestety, nie zawsze nam służą, i tak w przypadku diety low FODMAP ostał się egzotyczny ananas, który w towarzystwie płatków owsianych i orzechów czuje się wyśmienicie. A w piekarniku wygrzany niczym w słońcu oddaje najgłębszą słodycz nad słodyczami. Rach ciach, przepis do przygotowania w parę minut, tak samo jak znika ze stołu. Deser wprost stworzony na chłodniejsze wieczory.

SKŁADNIKI – 6 porcji

  • 400g pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120g płatków owsianych np. górskich
  • 30g orzechów ziemnych
  • 60g cukru
  • 60g zimnego masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 200  ̊C góra i dół.
  2. W blenderze zmiel płatki owsiane z orzechami na mąkę i przesyp do miski.
  3. Dodaj cukier, szczyptę soli i pokrojone w kawałki masło. Całość rozetrzyj między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Zrób kulę i włóż do lodówki na 20 min.
  4. Obierz ananasa i pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z łyżką mąki ziemniaczanej.
  5. Formę do pieczenia posmaruj masłem, u mnie była to okrągła forma o średnicy 18 cm. Mogą to być też małe kokilki.
  6. Ananasa wyłóż do formy. Wyjmij kulę ciasta z lodówki i pokrusz na ananasa.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz 20 min do zarumieniania kruszonki.

RADY / PORADY

Aby ten słodki przepis zmienił się w dobrze zbilansowany, sycący posiłek polecamy zjeść go z serkiem islandzkim lub jogurtem greckim – źródłem białka.

Zamiast ananasa możecie użyć również innych owoców, np. jagodowych – borówki, maliny, truskawki oraz oczywiście jabłek i śliwek – jeśli dobrze reaguje na nie Wasz układ pokarmowy.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 z 6 porcji

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *