Kokosowe czekoladki królują! Połączenie kokosa z czekoladą przenosi mnie do czasów dzieciństwa, kiedy wyjadałam tylko te z bombonierek mojej mamy otrzymywanych na różne okazje. A ponieważ przygotowanie domowego budyniu zajmuje o niebo mniej czasu niż czekoladkowych chwil szczęścia, to czemu tego smaku nie przemycić właśnie do tego domowego deseru? Mleczna baza budyniu z dodatkiem mleka i oleju kokosowego, która następnie zostaje oblana czekoladą i uwieńczona wiórkami kokosowymi niczym kokosanka, idealnie przełamuje smaki. Deser dostosowany w 100% dla lowFODMAP.

SKŁADNIKI – 2 porcje
- 120 ml płynnego mleka kokosowego
- 200 ml mleka (bez laktozy przy low FODMAP)
- 1 żółtko
- 1 ½ łyżeczki oleju kokosowego
- 1 ½ łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 30g gorzkiej czekolady 70%
- ½ łyżeczki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
- W misce wymieszaj dokładnie mleko kokosowe z mąką ziemniaczaną tworząc płynną skrobiową masę. Odstaw na bok.
- Do małego rondla wlej mleko, cukier, 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Całość podgrzewaj na umiarkowanym ogniu do rozpuszczenia cukru i zagrzania mleka.
- Żółtko przełóż do małej miseczki, i dodaj 4 łyżki rozgrzanego mleka, po jednej łyżce ciągle mieszając, żeby zahartować żółtko. Mieszając ciągle mleko w rondlu, powoli małym strumieniem przelej do niego zahartowane żółtko.
- Dodaj masę skrobiową do rondla, ciągle mieszając. Mieszaj do zgęstnienia masy. Zdejmij z ognia po około 3 minutach od zagotowania i przelej gotowy budyń do naczyń.
- Czekoladę i ½ łyżeczki oleju kokosowego rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszaj. Czekoladową polewę przelej na budyń i posyp wiórkami kokosowymi.
RADY/PORADY
Budyń możesz przygotować wcześniej, i włożyć do lodówki. Przed podaniem przygotuj tylko polewę czekoladową.
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Smacznego!
Olga