Camembert, od kiedy trafił na polskie stoły, króluje tu niemal codziennie. Podawany w przeróżnych formach w sałatce, zapiekany ze szpinakiem czy podany razem z miodem stał się niemal powszedni. Z winogronami – to też już było. Ale marynowane mogą Cię bardzo zaskoczyć! Imponujące, jak mała zmiana w przygotowaniu odkrywa nowe walory smakowe tego prostego dania. A Ottolenghi, który w swojej książce „Prosto” sprzedał patent na winogrona z innego wymiaru powinien dostać Oscara kulinarnego! Poniżej zretuszowana wersja, tak żeby osobom ograniczającym czosnek smakowała równie dobrze. Miało być bez wyrzeczeń, więć Voila!

SKŁADNIKI – 4 porcje
- 1 ser camembert / 250g
- 300g czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych, ale nie jest to konieczne)
- 3 łyżki oliwy czosnkowej
- 2 łyżki octu z czerwonego wina (u mnie Cabernet Sauvignon)
- 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kminku
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- czarny pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Upraż kminek na patelni i rozgnieć.
- Przygotuj marynatę. W średniej misce wymieszaj uprażony kminek, oliwę, ocet, cukier, sól i sporo pieprzu. Dodaj winogrona i wymieszaj w marynacie. Odstaw na 15 min.
- Ponadziewaj winogrona na patyczki szaszłykowe. Pozostałą marynatę zostaw, nie wylewaj.
- Na dużym ogniu rozgrzej patelnię grillową. Na gorącej patelni wyłóż winogrona, po 2-3 min obróć na drugą stronę. Po zgrillowaniu, zdejmij z ognia.
- Na talerz wyłóż camembert i winogrona. Na winogrona polej pozostałą marynatę.
RADY / PORADY
1) Jak każdą marynatę, tę również możesz przygotować z wyprzedzeniem a winogrona zamarynować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.
2) Danie dobrze sprawdzi się jako przystawka lub przekąska, nie zaś samodzielne danie główne, ze względu na sporą dawkę tłuszczów.
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Smacznego!
Olga