Camembert z marynowanymi winogronami

Camembert, od kiedy trafił na polskie stoły, króluje tu niemal codziennie. Podawany w przeróżnych formach w sałatce, zapiekany ze szpinakiem czy podany razem z miodem stał się niemal powszedni. Z winogronami – to też już było. Ale marynowane mogą Cię bardzo zaskoczyć! Imponujące, jak mała zmiana w przygotowaniu odkrywa nowe walory smakowe tego prostego dania. A Ottolenghi, który w swojej książce „Prosto” sprzedał patent na winogrona z innego wymiaru powinien dostać Oscara kulinarnego! Poniżej zretuszowana wersja, tak żeby osobom ograniczającym czosnek smakowała równie dobrze. Miało być bez wyrzeczeń, więć Voila!

SKŁADNIKI4 porcje

  • 1 ser camembert / 250g
  • 300g czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych, ale nie jest to konieczne)
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina (u mnie Cabernet Sauvignon)
  • 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • czarny pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Upraż kminek na patelni i rozgnieć.
  2. Przygotuj marynatę. W średniej misce wymieszaj uprażony kminek, oliwę, ocet, cukier, sól i sporo pieprzu. Dodaj winogrona i wymieszaj w marynacie. Odstaw na 15 min.
  3. Ponadziewaj winogrona na patyczki szaszłykowe. Pozostałą marynatę zostaw, nie wylewaj.
  4. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię grillową. Na gorącej patelni wyłóż winogrona, po 2-3 min obróć na drugą stronę. Po zgrillowaniu, zdejmij z ognia.
  5. Na talerz wyłóż camembert i winogrona. Na winogrona polej pozostałą marynatę.

RADY / PORADY

1) Jak każdą marynatę, tę również możesz przygotować z wyprzedzeniem a winogrona zamarynować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.

2) Danie dobrze sprawdzi się jako przystawka lub przekąska, nie zaś samodzielne danie główne, ze względu na sporą dawkę tłuszczów.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 z 4 porcji z przepisu

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *