Ostatnio zalała mnie fala pomarańczy, które przeplatają się w niemal każdej mojej potrawie. I póki zima i sezon na pomarańcze w pełni, to warto właśnie teraz korzystać z ich słodko-orzeźwiającego smaku. I tak po labneh z pomarańczową salsą, risotto ze skórką pomarańczy, przyszedł czas na pomarańczowy deser! A zainspirowała mnie do niego sama bogini deserów Nigella Lawson, która w swojej nowo wydanej książce „Zrób, zjedz, powtórz” sięga po cytryny i dziki bez, by stworzyć bezglutenowe domowe ciasto na bazie migdałów. Ja dostosowując je do diety low FODMAP, postawiłam na rodzime orzechy laskowe, wśród których pomarańcze uwalniają jeszcze głębsze nuty smakowe. Codzienne ciasto do kawy, na drugie śniadanie, do przygotowania naprawdę w kilka minut, jak tylko najdzie ochota na coś słodkiego.

SKŁADNIKI – 8 porcji
- 175g miękkiego masła
- 150g drobnego cukru
- 100g mąki ryżowej
- 75g mielonych na mąkę orzechów laskowych
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 pomarańcza
- sól
- cukier puder (do posypania)
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 180 ̊C.
- Wyłóż formę (u mnie tortownica o średnicy 23cm) papierem do pieczenia.
- Wyszoruj pomarańczę. Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy.
- Do miski robota kuchennego włóż masło, cukier, mąkę, zmielone orzechy, szczyptę soli, proszek do pieczenia, jajka i startą skórkę z pomarańczy. Całość zmiksuj na gęstą masę. W trakcie miksowania wlej 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy i miksuj do wchłonięcia soku.
- Gotową masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Piecz do suchego patyczka. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
- Opcjonalnie: Pozostałą połówkę pomarańczy pokrój na bardzo cieniutkie plastry. Wyłóż je na wierzch surowej masy, a następnie wstaw do piekarnika. Czas pieczenia wydłuż do 30-35 minut. Jeżeli masa jest wciąż lekko płynna w środku, zwiększ temperaturę do 190 ̊C pod koniec pieczenia.
RADY/PORADY
Ciasto możesz przechować w lodówce do 5 dni.
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Smacznego!
Olga