słodki sposób na zdrowie

  • Porady

Po co sięgasz, kiedy chodzi za Tobą coś słodkiego? Do której słodkiej alejki w osiedlowym sklepie trafisz z zamkniętymi oczami?  Jeśli Twoja odpowiedź to czekolada, to mam dla Ciebie dobre wiadomości. A jeśli dodasz, że ta gorzka, to trafiłeś w dziesiątkę.

Gorzka czekolada

Czemu właściwie to czekolada gorzka przynosi korzyści zdrowotne, gdy te mleczne, tym bardziej białe odpadają w przedbiegach? To zasługa ilości surowca kakao dodanego do jednej tabliczki. W czekoladzie gorzkiej znajdziemy więcej miazgi kakaowej, a im jej więcej, tym silniejszy i gorzki będzie smak czekolady. Zatem im większy procent kakao podany na opakowaniu czekolady, tym więcej niesie ze sobą korzyści zdrowotnych. Czekolada mleczna z kolei, owszem ma swój nieziemski aksamitny smak, ale do jej finalnego wyrobu dodaje się mleko w proszku, które nie każdemu służy i nie znajdzie swojego miejsca w diecie bez laktozy.

Do trzech razy sztuka, czyli trzy powody, by sięgnąć po gorzką czekoladę:

  1. Czekolada na zdrowie. Czekolada jest prawie jak suplement, pełen witamin i składników mineralnych. A do tego jaki smaczny! W czekoladzie gorzkiej znajdziemy przede wszystkim magnez, który prawidłowo większości z nas kojarzy się ze wsparciem pracy mięśni i mózgu. Ponadto, to także doskonałe źródło cynku i żelaza, mikroelementów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a których coraz częściej nam brakuje w związku z szybkim trybem życia. Czekolada gorzka będzie stanowiła remedium na osłabienie i zmęczenie, a przy okazji również wzmacnia kondycję włosów i skóry. W kakao znajdziemy również antyoksydanty, które poprzez walkę z wolnymi rodnikami, przeciwdziałają nie tylko procesom starzenia, ale również groźnym chorobom cywilizacyjnym jak miażdżyca czy powszechne obecnie nadciśnienie tętnicze.
  2. Czekolada na szczęście. Jak to jest, że tak ciężko nam sięgnąć tylko po jedną kostkę czekolady? Czy to tylko zasługa jej smaku? Okazuje się, że nie tylko. Poza obecnością w składzie substancji o działaniu uzależniającym (teobromina), do kolejnej kostki przyciąga nas także pobudzające działanie kofeiny oraz tryptofan, który bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. W ten oto naturalny sposób, czekolada wspiera walkę ze stresem i codziennymi napięciami. Po prostu poprawia nam humor.
  3. Czekolada dla smaku. Czekolada to nie tylko pyszny sposób na słodką przerwę, ale również niebanalny dodatek do wytrawnych potraw. W kuchni meksykańskiej stosowana jest ona by wzmocnić smak m.in. chili con carne. Co więcej, komponuje się ona doskonale z wieloma innymi przyprawami, m.in. z chili, cynamonem, kardamonem, solą, a nawet gałką muszkatołową.

Diabeł tkwi w szczegółach?

Niestety tak, jak zawsze. W tym przypadku te szczegóły znajdziemy przede wszystkim w podsumowaniu wartości odżywczych. 100-gramowa tabliczka czekolady to od 500 do 600 kcal, łatwo więc sobie wyobrazić, że wystarczą 3-4 czekolady by pokryć dzienne zapotrzebowanie na energię przeciętnej Kowalskiej lub Kowalskiego. 

Aby korzystać ze wszystkich wymienionych powyżej korzyści, polecam sięgać po czekolady zawierającej minimum 60% kakao. Dzienna porcja nie więcej niż 20g zapewni nam wszelkie wymienione powyżej korzyści dotyczące zdrowia i nastroju, jednocześnie wpisując się w dobrze zbilansowaną dietę.

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

Musioł M, Błoński B, Stolecka-Warzecha A, Paprota-Kwiecińska J, Wilczyński S. Wpływ czekolady na zdrowie człowieka. Ann. Acad. Med. Siles. 2018, 72; s. 69-79

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *