Dieta bez laktozy – strach ma wielkie oczy?

  • Porady

Jeden z głównych wrogów w diecie, obwiniany za liczne nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego. Straszna laktoza, która coraz częściej jest wykluczana z diety również przez polskie społeczeństwo. To z kolei cieszy producentów żywności. Ci zacierają ręce, szykując kolejne produkty z dopiskiem „bez laktozy”. Jakie mity zdołały się już przyjąć w świecie bez strasznej laktozy?

Mit 1: Wszystkie rodzaje nabiału zawierają laktozę.

Nie każdy z nas wie, że nie wszystkie produkty mleczne zawierają laktozę. Oznacza to, że po pierwsze, po wybrane artykuły możemy sięgać bez strachu. Po drugie, w sklepie możemy się często natknąć na chwyty marketingowe wielkich koncernów.

Najwięcej laktozy znajduje się w mleku krowim, mleku w proszku i mleku skondensowanym. Dla wielu osób bardzo problematyczne będą również powszechne odżywki białkowe np. białka serwatkowe (WPC) czy też izolaty białka serwatki (WPI).

W przypadku nietolerancji laktozy należy zrezygnować lub znacząco ograniczyć [1]:

  • mleko, śmietanę, czekoladę mleczną,
  • masło, sery białe, lody na bazie mleka/śmietany, 
  • słodycze, desery i wypieki z dodatkiem mleka.

Warto jednak wspomnieć, że są też produkty, które nawet jeśli nie zawierają oznaczenia “bez laktozy”,  to ta została z nich wyeliminowana lub znacząco ograniczona w procesie produkcji. Tak też w przypadku nietolerancji lub ograniczenia laktozy np. przy diecie low FODMAP  można śmiało sięgać po:

  • sery pleśniowe (np. brie), 
  • sery żółte (np. Edamski tłusty) [2],
  • sery dojrzewające np. gorgonzola, parmezan, Parmigiano Reggiano [1]
  • masło [3]
  • i uwaga – serki islandzkie czyli tzw. skyry [4]!

Mit 2: Skoro moje samopoczucie jest lepsze na diecie bez laktozy, to znaczy, że jej nie toleruję.

Choć próba eliminacyjna, czyli wykluczenie na jakiś czas z diety laktozy, wydaje się być doskonałą metodą diagnostyczną, to poza jej nietolerancją dolegliwości  układu pokarmowego mogą być wywołane także innymi jednostkami chorobowymi. Wykluczając laktozę z posiłków z pewnością poprawimy swoje samopoczucie, ale nie dojdziemy do sedna sprawy problemu. Jednym z przykładów jest SIBO, przy którym stosuje się dietę low FODMAP. W najważniejszym etapie diety, w celu wyleczenia przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, eliminuje się laktozę, dopuszczając w diecie nabiał, który zawiera śladowe jej ilości. Może się jednak okazać, że to nie sama laktoza jest sprawcą problemów, a każdy rodzaj nabiału i alergia na białka mleka krowiego, którą należy potwierdzić badaniami.

Mit 3: Bez laktozy nie da rady się smacznie gotować i piec.

Ten mit jest regularnie obalany. Istnieje wiele książek kucharskich czy blogów kulinarnych opierających się na produktach bez laktozy. A te są coraz bardziej dostępne, w sklepie na rogu, czy dyskoncie osiedlowym. My również przyłączamy się do obalania tego mitu publikując nasze przepisy. Sprawdzą się one zarówno dla osób z nietolerancją, jak i SIBO. A już w najbliższy czwartek przedstawimy Wam niesamowity przepis na przywołanie lata, i to bez laktozy właśnie!

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

[1] https://www.karger.com/Article/FullText/493669

[2] https://dietetycy.org.pl/nietolerancja-laktozy/ 

[3] https://dietetycy.org.pl/nietolerancja-laktozy-a-alergia-na-bialka-mleka-krowiego/ 

[4] 6Chandan, R. C., Gandhi, A., & Shah, N. P. (2017). Yogurt. Yogurt in Health and Disease Prevention, 3–29.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *