DOMOWA GRANOLA

Domowa granola to jeden z tych przepisów, który uwielbiam i nigdy mi się nie nudzi. Raz, że sama się robi i jest daniem na zapas, a jego przygotowanie zajmuje góra 5 minut. Dwa, że w trakcie pieczenia wypełnia słodko-orzechowym zapachem całe mieszkanie. A poza tym można je miksować na wszelkie możliwe sposoby dostosowując je do swoich preferencji żywieniowych, bądź eliminacji pokarmowych. Nie możesz jeść orzechów ziemnych – zastąp migdałami. Nie przepadasz za pestkami dyni – zamień na suszoną żurawinę. Baw się i zmieniaj, a potem rozkoszuj się jej chrupiąco-skarmelizowanym smakiem. Idealna na śniadanie z jogurtem i ulubionymi owocami. Nie umywa się do granoli sklepowej. Poniższa propozycja w 100% zadowoli osoby na diecie low FODMAP.

SKŁADNIKI na litrowy słoik

  • 250g płatków owsianych np. górskich
  • 50g orzechów ziemnych
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g pestek słonecznika
  • 50g pestek dyni
  • 60 g syropu klonowego
  • 25 ml oleju np. słonecznikowego
  • sól
  • cynamon
  • opcjonalnie – siemię lniane

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nagrzej na 160  ̊C.
  2. Do dużej miski wrzuć płatki, orzechy ziemne, pestki słonecznika i dyni, syrop klonowy i olej. Dodaj szczyptę soli i ok. ¼ łyżeczki cynamonu. Wymieszaj i zostaw na 10 min do napęcznienia.
  3. Całość wyłóż na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku około 40 min. W międzyczasie przemieszaj, żeby płatki się równomiernie zarumieniły.
  4. Po uprażeniu do rumianego koloru, wyjmij z piekarnika i ostudź. Dodaj orzechy włoskie i wstaw do szczelnego pojemnika.
  5. Przed podaniem dodaj zmielone siemię lniane.

RADY / PORADY

1) Orzechy włoskie szybko się prażą, stąd też najlepiej dodać je po upieczeniu do granoli. Jeżeli jednak chcesz je również podprażyć, możesz je dodać na ok. 10min pod koniec pieczenia.

2) Siemię lniane – w zależności od preferencji możesz je zmielić i dodać do jogurtu lub wymieszać całe nasiona z granolą. Czemu nie warto go pominąć? Wspiera działanie układu pokarmowego, a także zapewnia dawkę pożytecznych kwasów tłuszczowych Omega 3.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 2 łyżek granoli (ok. 30g)

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.