Domowy Ramen

Uwielbiam ramen, aboslutnie w każdym wydaniu, bez wyjątków. Zawsze jednak ramen wydawał mi się daniem zbyt czasochłonnym do przygotowania w domu, więc jako potrawa był raczej zamawiany w restauracjach lub z dostawą do domu. A tu proszę, Nigel Slater w swoich książkach kulinarnych zarzuca przepis na szybki ramen zakręcony bulionem z łyżką miso. Podobny ramen serwuje również mój ulubiony blogowy guru Michał, który sięga po bulion, miso i trochę przypraw. Spróbowałam i ja, jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Ten ramen to złoto, nie tylko dla wielbicieli tego dania, zapracowanych food freeków, ale również dla tych, którym znudził się coniedzielny rosół. Bo wystarczy podkraść trochę rosołu z garnka mamy czy żony. Dodać absolutnie umamiczny składnik miso, imbir, chili i zanurzyć w całości ulubione składniki, które nadadzą daniu treści i nasycą nas na długi dzień. Nawet na low FODMAP! Poniżej wersja ramen dostosowana do etapu eliminacyjnego diety z makaronem ryżowym, obniżoną ostrością, chrupiącymi warzywami, i smakiem, który pozostanie z nami na długo..

SKŁADNIKI – 2 porcje

  • ½ l bulionu np. drobiowego
  • 100g ugotowanego kurczaka z bulionu (ok. 150g surowego)
  • 100g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka miso
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1cm imbiru
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka szczypioru
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • sushi nori / liście alg morskich (opcjonalnie)
  • sezam (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Imbir i marchewkę obierz i pokrój w plastry. Szczypior posiekaj.
  2. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Rozgrzej małą patelnię i podsmaż kilka minut marchewkę z kukurydzą. Nie za długo, powinny wciąż być lekko chrupiące.
  4. Do małego garnka wlej bulion, dodaj płatki chili, imbir, całość zagotuj. Do oddzielnej miski włóż pastę miso, dodaj dwie łyżki bulionu i wymieszaj z pastą, żeby ją rozrzedzić. Dodaj całość do bulionu i zamieszaj. Po zamieszaniu, zdejmij z ognia, nie doprowadzaj do wrzenia, żeby miso nie straciło swoich dobrych właściwości.
  5. W garnku zagotuj wodę na jajka. Jak woda zacznie się gotować ostrożnie włóż jajko i gotuj 7½ minuty. Następnie wyjmij jajko, przepłucz zimną wodą, obierz i przekrój na pół.
  6. Do misek włóż ugotowany makaron. Zalej bulionem. Na wierzch wyłóż marchewkę, kukurydzę, kurczaka, posiekany szczypior, po połówce jajka, płatki nori i posyp sezamem (opcjonalnie).

RADY/PORADY

Dodatkowe składniki możesz dostosować w zależności od tego, co masz akurat w lodówce. Możesz śmiało sięgać po liście szpinaku, jarmuż, czy kapustę pak choy.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

1 porcja

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.