Drink z ginem

Nie samymi smakołykami człowiek żyje, czyż nie? Zwłaszcza gdy w bliskiej perspektywie jedyna taka impreza w roku! Taka okazja zasługuje na towarzystwo odświeżającego drinka, który nie tylko świetnie skomponuje się z imprezowymi przekąskami, ale również zapewni dobre samopoczucie, także na diecie low FODMAP. Miętowy aromat, nuta kwaśnej cytryny mieszająca się ze słodyczą syropu. Ale gwiazda jest tylko jedna – gin.

SKŁADNIKI – 1 drink

  • 50ml ginu
  • 25ml soku z cytryny
  • 15ml syropu cukrowego (przepis niżej)
  • Garść mięty
  • Woda gazowana (do uzupełnienia drinka w szklance)

Syrop cukrowy:

  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj syrop cukrowy: w rondelku zagotuj cukier z wodą, gotuj przez 3 minuty, następnie ostudź. Porcja wystarczy na całą imprezę.
  2. Do shakera wrzuć garść mięty, wlej gin, sok z cytryny i ostudzony syrop. Porządnie potrząśnij by składniki połączyły się, a mięta oddała swój aromat.
  3. Wylej drinka do szklanki wypełnionej lodem.
  4. Uzupełnij drinka wodą gazowaną.

RADY/PORADY

Zamiast shakera barmańskiego możesz użyć np. zamykanej butelki lub kubka termicznego – patent przetestowany przez Gosię.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Kto by się tym przejmował w Sylwestra…. 😉

Smacznego!

Gosia

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.