Nie samymi smakołykami człowiek żyje, czyż nie? Zwłaszcza gdy w bliskiej perspektywie jedyna taka impreza w roku! Taka okazja zasługuje na towarzystwo odświeżającego drinka, który nie tylko świetnie skomponuje się z imprezowymi przekąskami, ale również zapewni dobre samopoczucie, także na diecie low FODMAP. Miętowy aromat, nuta kwaśnej cytryny mieszająca się ze słodyczą syropu. Ale gwiazda jest tylko jedna – gin.

SKŁADNIKI – 1 drink
- 50ml ginu
- 25ml soku z cytryny
- 15ml syropu cukrowego (przepis niżej)
- Garść mięty
- Woda gazowana (do uzupełnienia drinka w szklance)
Syrop cukrowy:
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj syrop cukrowy: w rondelku zagotuj cukier z wodą, gotuj przez 3 minuty, następnie ostudź. Porcja wystarczy na całą imprezę.
- Do shakera wrzuć garść mięty, wlej gin, sok z cytryny i ostudzony syrop. Porządnie potrząśnij by składniki połączyły się, a mięta oddała swój aromat.
- Wylej drinka do szklanki wypełnionej lodem.
- Uzupełnij drinka wodą gazowaną.
RADY/PORADY
Zamiast shakera barmańskiego możesz użyć np. zamykanej butelki lub kubka termicznego – patent przetestowany przez Gosię.
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW
Kto by się tym przejmował w Sylwestra…. 😉
Smacznego!
Gosia