Fistaszki o wielu twarzach

  • Porady

Gdy przychodzi ochota na coś do chrupania, na przekąskę do filmu lub wciągającej książki – po co sięgacie najczęściej? Popcorn? Chipsy? Słodycze? Co chodzi za Wami gdy pojawia się mały głód?

U mnie ręka sama wędruje do miseczki z orzechami. Migdały, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce, fistaszki – dla każdego coś dobrego! Orzechy, choć są równie kaloryczne jak wiele mniej naturalnych przekąsek, to mają nam do zaoferowania dużo więcej korzyści zdrowotnych. Gdybym miała wymienić je wszystkie, dla każdego gatunku orzecha… Oj, to byłby długi wpis. Tak więc, abyście dotrwali do jego końca, dziś stawiamy na fistaszki!

Orzech o wielu imionach

Fistaszki, orzechy arachidowe, orzeszki ziemne. Każdy mówi na nie inaczej, a mało kto wie, że tak naprawdę to wcale nie orzech. Orzeszki ziemne to w rzeczywistości nasiona roślin strączkowych. Składnik wielu słonych przekąsek, popularny dodatek w kuchni azjatyckiej. Surowiec do produkcji oleju, jak i ukochanego przez wielu z nas masła orzechowego.

Orzech o wielu korzyściach

Czemu warto sięgać właśnie po fistaszki? Ze względu na fakt, że to strączki, to mogą nam zaoferować porządną dawkę białka, a także błonnika. [1] Dzięki temu są nie tylko sycącym dodatkiem do posiłków, ale wspierają również kontrolę glikemii [2]. Sprawdzą się więc idealnie dla tych, którzy zmagają się np. z insulinoopornością. 

Ich bogactwo witamin z grupy B (m.in.) kwas foliowy, a także składników mineralnych (np. magnez) sprawia, że to idealny orzech do przegryzania zarówno dla kobiet w ciąży, jak i osób, które chcą przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym. Choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie, choroba Alzheimera to tylko wybrane jednostki chorobowe, którym pomagają zapobiegać właśnie arachidy [3].

Gdzie jest haczyk? Fistaszki to produkt silnie alergizujący. Niestety tylko ok. 20% cierpiących w dzieciństwie na alergię z ich powodu wyrasta z niej z wiekiem [4].

Orzech o wielu smakach

Warto pamiętać, że fistaszki to przekąska wysokokaloryczna. A producenci żywności i popularnych przekąsek nie poprzestają na samym orzechu. Kuszą nas ostrymi i słodkimi panierkami czy karmelową otoczką, w której skąpany jest orzech, co tylko podbija ich kaloryczność. 

Ale i dla surowej postaci orzecha i dla jego karmelowej siostry jest alternatywa! Pokażemy Wam sposób, by dobrać mu doborowe towarzystwo, które smakuje najlepiej. O tym już wkrótce!

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

[1] https://ndb.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172430/nutrients

[2] Wien, M., Oda, K., Sabate, J. (2014). A randomized controlled trial to evaluate the effect of incorporating peanuts into an American Diabetes Association meal plan on the nutrient profile of the total diet and cardiometabolic parameters of adults with type 2 diabetes. Nutr J, 13, 10.

[3] Volpe, S.L. (2013). Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr, 4(3), 378-383.

[4] Al-Ahmed, N., Alsowaidi, S., Vadas, P. (2008) Peanut Allergy: An Overview. All Asth Clin Immun, 4, 139.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *