Graj w zielone!

  • Porady

Brokuły, groszek, szparagi, sałata, kapusta, cukinia, szpinak… Co łączy ze sobą te warzywa? Z pewnością są niskokaloryczne, bez wątpienia korzystne dla zdrowia. Dziś jednak skupimy się na ich barwie i substancji za nią odpowiedzialną.

Zielona krew?

Pamiętacie chlorofil z lekcji biologii w szkole?  Ten zielony barwnik odpowiada w procesie fotosyntezy roślin za pochłanianie energii ze światła, co pozwala im rosnąć. 

I ten sam chlorofil otrzymał  przydomek zielonej krwi. Jego budowa chemiczna jest zbliżona do tego jak zbudowany jest hem – składnik hemoglobiny. W związku z tym podobieństwem, chlorofil wykazuje działanie korzystne w leczeniu niedoboru hemoglobiny [1], wynikającego nierzadko z niedoboru żelaza. Badania pokazują, że w leczeniu anemii bardzo skuteczna jest więc równoczesna suplementacja żelaza oraz chlorofilu [2] [3].

Zielone warzywa na plus

Spożywanie zielonych warzyw, a wraz z nimi chlorofilu, ma również korzystny wpływ na przeciwdziałanie procesom starzenia, chorobom cywilizacyjnym oraz stanom zapalnym ze względu na antyoksydacyjne działanie barwnika. 

Ponadto, warto pamiętać, że zielone warzywa to nie tylko źródło chlorofilu, ale również witamin z grupy B i wielu składników mineralnych, które na co dzień wspierają m.in. pracę naszego mózgu i wielu innych kluczowych narządów i ich układów.

Nasz zielony faworyt

Choć kochamy i polecamy wszelkie zielone warzywa, to nie wszystkie z nich znajdą swoje miejsce na diecie low FODMAP (np. brokuł). Ulubieńcem i naszym, i słynnego Popeye’a nie tylko ze względu na smak, ale również rozmaitość sposobów podania, jest szpinak. Poza przeciwutleniaczami, znajdziemy w nim również cenne składniki mineralne jak cynk, selen, żelazo i magnez, a także witaminę A i C. To produkt, który jest dozwolony w fazie eliminacyjnej diety low FODMAP i terapii SIBO i IBS. Włączenie go do codziennej diety jest naprawdę proste. To nie tylko zamiennik sałaty w sałatkach, ale również doskonały dodatek do koktajli (np. z bananem i sokiem z pomarańczy!), jak i włoskich past. Doda im nie tylko koloru i struktury, ale również wyjątkowego smaku. 

A jeśli nadal nie macie pomysłu, jak wykorzystać ten cenny produkt w swojej kuchni na diecie low FODMAP – już w czwartek czeka na was pyszny przepis.

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

[1] Lahouar, L., El-Bok, S., Achour, L. (2015) Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview, The American Journal of Chinese Medicine 43(7), 1311-1329

[2] Patek Jr., A. J. (1936) Chlorophyll and regeneration of the blood, Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, 30(1), 73-84

[3] Kephart, J. C. (1955). Chlorophyll derivatives—Their chemistry? Commercial preparation and uses, Economic Botany, 9(1), 3–38

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *