Gryka na tak!

  • Porady

Kasza gryczana. Przez jednych kochana, przez innych znienawidzona od dzieciństwa. Ta ciemna, prażona często kojarzy nam się z domem rodzinnym i tradycyjnymi obiadami. Jeśli zastanawiacie się czy jej miejsce jest tylko przy tradycyjnej potrawce lub gulaszu – kilka odpowiedzi znajdziecie poniżej.

Dla kogo gryka?

Dla każdego! Lista jej zalet jest długa. Kasza, mąka czy płatki gryczane to przede wszystkim produkt bezglutenowy, a więc polecany wszystkim tym, którzy decydują się na dietę bezglutenową. Dla tych natomiast, którzy stosują dietę wegańską ważna będzie informacja, że kasza gryczana przewyższa pozostałe pod względem zawartości białka. Kasza gryczana doskonale sprawdzi się również dla osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą – ma niski indeks glikemiczny, a dodatkowo dla tych, którzy zmagają się z nadciśnieniem czy wysokim cholesterolem – między innymi dzięki znacznej zawartości błonnika [1]. Błonnik odpowiada również za zwiększone uczucie sytości, a więc to doskonały wybór, kiedy stosujemy dietę redukcyjną.

Palona czy niepalona?

Z dietetycznego punktu widzenia polecam niepaloną, gdyż jest bardziej odżywcza. W czasie prażenia kaszy, na skutek wysokiej temperatury, zmniejsza się w niej zawartość antyoksydantów, które wspierają profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Niepalona kasza ma również łagodniejszy smak, dlatego też może być bezpiecznym wyborem dla osób, które za specyficznym smakiem kaszy za bardzo nie przepadają. 

Z czym ją jeść?

Zapomnijcie na chwilę o tradycyjnym gulaszu z kaszą i surówką, a wyobraźcie sobie na przykład:

  • Gryczankę – pyszną i sycącą następczynię owsianki, idealną na pożywne śniadanie. Podobnie jak w przypadku owsianki. Wystarczy ją ugotować, dodać np. mleko i ulubione dodatki, owoce, orzechy, kakao.
  • Wegański pasztet – coś dla wegan, którzy w pasztecie znajdą źródło białka
  • Naleśniki z mąki gryczanej – zupełnie inne niż tradycyjne, o wyjątkowym smaku, który najlepiej współgra z wytrawnym towarzystwem

Pora zatem wypróbować kaszę gryczaną w zupełnie innym wydaniu! Już za kilka dni nasza propozycja na blogu.

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

[1] Zhang, H. W., Zhang, Y. H., Lu, M. J., Tong, W. J., & Cao, G. W. (2007). Comparison of hypertension, dyslipidaemia and hyperglycaemia between buckwheat seed-consuming and non-consuming Mongolian-Chinese populations in Inner Mongolia, China. Clinical and experimental pharmacology & physiology, 34(9), 838-844.

Udostępnij:

2 komentarze do “Gryka na tak!”

    1. Polecamy się! Już jutro (w czwartek) przepis i na naleśniki, a przede wszystkim na fajne śniadaniowe połączenie – zapraszamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *