Jajko zapiekane

Była Gosi porada o jajku, więc pojawić się musi jajeczne śniadanie. Klasyk klasyków! Smak nad smaki! Jajko zapiekane w kąpieli wodnej w piekarniku. Takie niby nic, a przy odrobinie śmietany, którą Ania Włodarczyk użyła do jajek w swoim przepisie w „Retro kuchnia”, ot nudne jajko jest otulone lekką kwaśną nutą. A dzięki muśnięciu masła ziołowego, które przyszło za inspiracją mojej przyjaciółki Moniki, jajko zapiekane to nie jest już zwykłe jajko. Ponieważ ten przepis bez problemu nadaje się w diecie lowFODMAP, sięgam po niego bardzo często. Przygotowanie zajmuje 5 min, a gdy jajka lądują w piekarniku, to czas ich zapiekania można akurat wykorzystać na szybki poranny prysznic. I już, gorące sycące śniadanie czeka na nas na stole.

SKŁADNIKI – 1 porcja

  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (bez laktozy przy lowFODMAP)
  • ½ – 1 łyżka masła
  • około łyżki ulubionych świeżych ziół np. szczypior, koper, natka pietruszki
  • sól
  • opcjonalnie: pieczywo, parmezan

PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj zioła, dodaj do masła, lekko posól i wymieszaj widelcem, żeby powstało ziołowe masło.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220  ̊C.
  3. Dwie kokilki lub małe foremki do zapiekania wysmaruj masłem. Do każdej dodaj po pół łyżki śmietany, wyrównaj śmietanę na dnie. Na środek wbij ostrożnie po jajku, tak żeby żółtko pozostało całe. Lekko posól.
  4. Kokilki/foremki wstaw do naczynia żaroodpornego/blaszki do pieczenia, do której wlej wrzątek do wysokości połowy kokilek/foremek. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut do ścięcia białka. Tuż przed końcem pieczenia dodaj trochę masła ziołowego do obydwu kokilek/foremek. Podaj zaraz po wyjęciu z piekarnika.
  5. Opcjonalnie: do piekarnika razem z jajkami dodaj pokrojone na kromki pieczywo posmarowane ziołowym masłem (1 łyżka masła powinna wystarczyć zarówno do jajek jak i pieczywa). Piecz do zarumieniania. Po wyjęciu z piekarnika pieczywo posyp startym parmezanem wedle uznania.

RADY/PORADY

Jeżeli ograniczasz kalorie, możesz zmniejszyć ilość śmietany i/lub masła. Zamiast tego możesz dorzucić ulubione warzywa np. pomidorki koktajlowe.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji, bez dodatków

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *