Truskawkowo-jogurtowe lody z karmelizowanymi orzechami laskowymi

Do dziś pamiętam rymowankę z dzieciństwa: ‘Na lody w środku zimy? Pewnie się przeziębimy’. Mam jednak nadzieję, że tak się nie stanie, bo te lody to ciepłe wspomnienie lata. Kto nie tęskni za świeżo ukręconą gałką ulubionych lodów z przydrożnej budki? I chociaż jest to moje drugie podejście do domowych lodów, to z radością stwierdzam, że bardzo udane. Nie wymaga maszynki do lodów. Nie trzeba mieszać, chuchać i dmuchać, by uniknąć tworzących się kryształków lodu. Przepisem lodów na bazie serka typu islandzkiego skyr zainspirowała mnie Karolina Polkowska na swoim blogu Picante Jalapeno. Moja propozycja poniżej z nutą orzecha laskowego a kwasowość serka przełamana słodkim dżemem truskawkowym z domowej spiżarni i karmelizowanym orzechem. I choć pogoda za oknem nie rozpieszcza, to ten deser tak!

SKŁADNIKI – 10 porcji

Lody:

  • 660g naturalnego serka typu islandzkiego tzw. skyr (naturalny)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki masła orzechowego laskowego
  • 3 łyżki domowego dżemu truskawkowego
  • ⅓ łyżeczki soli

Karmelizowane orzechy laskowe:

  • 50g orzechów laskowych prażonych
  • 20g cukru białego (około 2 łyżki)
  • 8g masła (około ½ łyżki)
  • 20ml wody (około 3 łyżki)
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj lody. W małym garnku rozpuść cukier, sól z 2 łyżkami skyru. Wystudź.
  2. Dodaj masło orzechowe, wymieszaj. Następnie dodaj resztę skyru i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
  3. Masę przełóż do worka foliowego, całość spłaszcz, co ułatwi późniejsze łamanie masy. Włóż do zamrażarki na kilka godzin do zamarznięcia.
  4. Po zamrożeniu połam na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera kielichowego. Pulsacyjnie skrusz masę, następnie miksuj w blenderze do napowietrzenia masy. Przełóż masę do miski, dodaj dżem i wymieszaj całość niedbale. Jeżeli masa jest dosyć płynna, włóż na chwilę z powrotem do zamrażalnika.
  5. Przygotuj skarmelizowane orzechy. Rozgrzej porządnie małą nieprzywierającą patelnię. Wysyp na patelnię cukier, orzechy, wodę i masło. Jak zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki i rozpocznie się proces karmelizacji, zmniejsz ogień. Dodaj szczyptę soli i smaż do wyparowania wody i skarmelizowania orzechów aż nabiorą brązowo-złotego koloru, co jakiś czas mieszając. Wyjmij skarmelizowane orzechy na papier do pieczenia do zastygnięcia.
  6. Podaj lody, posypując skarmelizowanymi orzechami.

RADY / PORADY

Lody można przechowywać w zamrażarce. Przed podaniem warto jednak wyjąć je trochę wcześniej z zamrażarki, co ułatwi ich nakładanie.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji z orzechami

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.