Koktajl bananowo-owsiany

To jest chyba jeden z przepisów, który jako pierwszy wypróbowałam z książki Małgosi „Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą”. I pomimo stosowania diety low FODMAP wciąż pozostał w moim jadłospisie, jako ulubiony, szybki pomysł na pożywne śniadanie. A wystarczyła zaledwie zamiana daktyli na suszoną żurawinę, która dodaje lekkiej kwasowości i zastosowanie jogurtu bez laktozy, który z kolei przywraca lekką słodycz. Ten koktajl sprawdzi się idealnie zimą, gdy pomarańcze mają mnóstwo słodkiego soku. A latem, dobrze schłodzony w lodówce, jest wymarzonym orzeźwiającym śniadaniem. Jest tu i banan, i jogurt i płatki owsiane. Całość sprawia, że chociaż to koktajl, to uczucie sytości pozostanie z nami na długi czas.

SKŁADNIKI – 1 porcja

  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1 banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 pomarańcza
  • 180g jogurtu naturalnego (bez laktozy przy low FODMAP)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Suszoną żurawiną zalej 3 łyżkami wrzątku, do ich przykrycia i odstaw na chwilę do namoczenia.
  2. Wyciśnij sok z pomarańczy.
  3. Do blendera włóż banany, płatki owsiane, namoczą żurawiną razem z wodą, sok z pomarańczy, jogurt, szczyptę cynamonu i syrop klonowy (opcjonalnie, jeżeli banany i pomarańcze nie są wystarczająco słodkie). Całość zmiksuj na gładki koktajl. Jeżeli jest zbyt gęsty możesz dolać trochę wody/jogurtu/mleka.

RADY/PORADY

Do koktajlu możesz dodać świeżo zmielone siemię lniane. Wspiera działanie układu pokarmowego, a także zapewnia dawkę pożytecznych kwasów tłuszczowych Omega 3.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.