Kuchenny niezbędnik, czyli co warto mieć w kuchni na diecie low FODMAP?

Diagnoza SIBO i/lub zespołu jelita drażliwego (IBS), a tym bardziej zalecenie diety low FODMAP dla niektórych może zabrzmieć jak wyrok. Eliminacje? Restrykcje? Ja gotować i jak kupować, gdy tak wiele pyszności musi na kilka tygodni zniknąć z naszego jadłospisu? Mamy na to sposób. Mierząc się z SIBO i niejednokrotnie stosując dietę wypracowałyśmy swoje sposoby na kuchenną nudę i ograniczenia. 

Zapraszamy do naszego top 7 – co zawsze warto mieć w kuchni przy diecie low FODMAP.

1. Przyprawy.

Czosnek i cebula, tak pełne aromatów i obecne w co drugim przepisie, niestety znikają z talerza przy diecie low FODMAP. I chociaż wydawać by się mogło, że nie da się bez nich gotować to okazuje się, że stosowanie diety nie musi oznaczać rezygnacji z aromatycznych i smakowitych dań. 

A cała moc tkwi w niezastąpionych przyprawach! Polecamy wzbogacić w nie  swoją kuchnię i dbać o ich jakość i świeżość, które potrafią odmienić nawet zwykłego ziemniaka. Ich obfitość jest przeogromna. Warto poszukiwać i eksperymentować z nowymi przyprawami typu sumak, baharat czy garam masala. A jeżeli nie potrafisz obejść się bez smaku czosnku i cebuli, mamy na to sposób. Znajdziesz go w tym wpisie: https://poledoprzepisu.pl/o-aromatycznych-daniach/.

2. Pieczywo 2AB.

Nasze odkrycie roku 2021! Koniec z rozstaniem z kanapkami na diecie. Pieczywo idealne podczas etapu eliminacji większości zbóż glutenowych z diety. A na dodatek świetna alternatywa dla wielu produktów bezglutenowych o przydługim i słabym składzie. Pulchne, smaczne, łatwo dostępne m.in. w każdej Biedronce.

3. Owoce.

Brzmią nudno? A nie powinny! Dieta low FODMAP, również w jej najbardziej restrykcyjnej fazie, oferuje nam wiele słodkich smaków, które z powodzeniem mogą zastąpić nam słodycze. Nasi słodcy faworyci to ananas i winogrona. Dostępne w zimę, w każdym dyskoncie i markecie. Odczarują każdy deser i śniadaniową owsiankę. Tak jak nasz pyszny ananas pod kruszonką – idealny zimowy deser, który ucieszy każdego smakosza słodkości: https://poledoprzepisu.pl/ananas-pod-owsiana-kruszonka/

4. Gorzka czekolada

Jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez słodyczy, a owoce Was nie przekonują – polecamy czekoladę. Tak jak w przypadku wielu innych produktów, tu ogromną rolę odgrywa porcja. Według aplikacji uniwersytetu Monash w diecie dozwolony jest dodatek 30g czekolady gorzkiej, a 20g mlecznej. To, odpowiednio, jedna trzecia i jedna piąta tabliczki czekolady.Tak można żyć! A jeżeli to właśnie teraz chodzi Wam po głowie deser czekoladowy, to tutaj znajdziecie coś naprawdę pysznego i szybkiego: https://poledoprzepisu.pl/orzechowe-brownie/

5. Nabiał bez laktozy

Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez nabiału, zarówno jako dodatek do śniadania, jak i wszelkich przekąsek. Spieszymy z informacją, że w przypadku wielu osób mierzących się z SIBO i IBS nabiał bez laktozy sprawdzi się idealnie. Naszym faworytem jest wysokobiałkowy jogurt naturalny np. z firmy Maluta i mleko bez laktozy, które nie jest przesłodzone np. z firmy Piątnica. Doskonałe źródło białka i dodatek do wielu posiłków.

6. Wafle i chrupki

Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Nie polecimy Wam tradycyjnych chipsów i słodkich wafelków z czekoladą, a produkty kukurydziane, gryczane i jaglane. Zarówno w Żabce, jak i dyskontach czy marketach znaleźć można chrupiące propozycje o naturalnym smaku i nie tylko. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do filmu i do pracy. P.S. Jak zawsze, kluczowy jest umiar!

7. Siemię lniane

Broń specjalna na różne dolegliwości. Polecamy ją jako dodatek do wszelkich sałatek, a także posiłków słodkich – owsianek i koktajli. Mielone sprawdzi się w przypadku biegunek, w ziarnach – jeśli cierpicie przez zaparcia. 

Dodatkowa wskazówka: mielcie siemię sami. Mielenie tuż przed spożyciem pozwala uniknąć utraty zdrowotnych właściwości siemienia.

Mamy nadzieję, że znajdziecie w tej liście coś pysznego dla siebie, co zadba nie tylko o wrażenia Waszych kubków smakowych, ale również zdrowie. A czy Wy macie swoich ulubieńców?

Do usłyszenia!

Gosia & Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *