Labneh z pomarańczą i tymiankiem

Labneh absolutnie podbiło polskie restauracje i kulinarne blogi. Miksowane na przeróżne sposoby, z owocami lub warzywami, surowymi czy też smażonymi znalazło wielu zwolenników. A wystarczy tylko zaufać czasowi, który zwykły jogurt zamienia w kremowe cudo, a potem dodać najlepsze co zostało w lodówce. I tak, zimą, która w moim domu obfituje w słodkie pomarańcze, postanowiłam połączyć je z tymiankiem i syropem klonowym, by następnie skarmelizować na patelni. Źródło smaku jest w kontraście. Ciepło pomarańczowo-tymiankowego sosu współgra z zimnym labneh, a chrupiące orzechy i pieczywo zatapiają się w płynnej masie. Idealne na kolację, ale sprawdzi się też na słodkie śniadanie czy jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI – 2 porcje

  • 440g jogurtu kremowego naturalnego (bez laktozy przy low FODMAP)
  • 2 pomarańcze
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • sól
  • garść orzechów włoskich
  • pieczywo (bezglutenowe przy lowFODMAP)

PRZYGOTOWANIE

  1. Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli. W miskę włóż sitko. Jogurt wyłóż na sitko, tak, żeby serwatka z niego swobodnie ściekała do miski. Całość włóż do lodówki na 2 godziny lub dłużej. Po upłynięciu czasu, odlej serwatkę, która wydzieliła się z jogurtu.
  2. Rozgrzej suchą patelnię, pokrusz orzechy włoskie i upraż na patelni, następnie odłóż na bok.
  3. Obierz pomarańcze, usuń również białe błonki, tak żeby został sam środkowy soczysty miąższ bez skórki.
  4. Rozgrzej patelnię, dodaj pomarańcze, oliwę, syrop klonowy, tymianek i szczyptę soli. Smaż całość około 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Jogurt wyłóż na talerz, polej sosem pomarańczowo-tymiankowym i posyp prażonymi orzechami. Serwuj ze zgrillowanym pieczywem.

RADY/PORADY

Z uwagi na dietę low FODMAP w przepisie użyłam jogurtu kremowego bez laktozy, który świetnie się tutaj sprawdza. Jeżeli jednak nie ograniczasz laktozy, możesz śmiało sięgać po jogurt grecki, który jest bazą typowego labneh.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji, bez dodatku chleba

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *