Łosoś pieczony w oliwie i pomarańczach

Łosoś świąteczny najbardziej ze wszystkich. Przepięknie mieniący się różnymi kolorami, cudownie pachnący pomarańczami, rozmarynem i jałowcem. Idealnie wpasowujący się w kompozycję bożonarodzeniowego stołu. Przepis bazowy w postaci zapiekanego łososia w oliwie z pomarańczami pochodzi od Michała Korkosza „Rozkoszny”, który podzielił się nim rok temu na stronie Vogue. Z radością odgrzebałam go w tym roku. Ale aby nadać mu bardziej świąteczny charakter, podkreślić cytrusową nutę i nadać chrupkości postanowiłam skomponować do niego wyrazistą w smaku pierzynkę, która dodatkowo prezentuje się wprost uroczyście. Do przygotowania na nadchodzące święta, i nie tylko, bo świętować dobre jedzenie należy nie tylko od święta.

SKŁADNIKI – 3 porcje

  • 300g łososia bez skóry
  • ½ pomarańczy
  • 2 gałązki rozmarynu (lub ¼ łyżeczki suszonego)
  • 7 ziarenek jałowca
  • 50ml oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 15g orzechów ziemnych
  • 10g suszonej żurawiny
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do 150  ̊C góra i dół.
  2. Umyj łososia i wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony. Włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej oliwą. Dodaj ziarna jałowca, rozmaryn.
  3. Pomarańczę wyszoruj, pokrój w plastry i przykryj nimi łososia.
  4. Piecz łososia około 25 minut w piekarniku.
  5. W międzyczasie rozgrzej porządnie patelnię. Praż na niej orzechy do zarumienienia a następnie posiekaj je. Posiekaj na mniejsze kawałki żurawinę. Orzechy, żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny wymieszaj.
  6. Po upieczeniu łososia, zdejmij jałowiec, rozmaryn i plastry pomarańczy (możesz podać je obok łososia). Wyłóż na łososia przygotowaną posypkę. Całość skrop cytryną.

RADY/PORADY

Łososia można podawać z zapiekanymi ziemniakami lub batatami.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.