Łosoś świąteczny najbardziej ze wszystkich. Przepięknie mieniący się różnymi kolorami, cudownie pachnący pomarańczami, rozmarynem i jałowcem. Idealnie wpasowujący się w kompozycję bożonarodzeniowego stołu. Przepis bazowy w postaci zapiekanego łososia w oliwie z pomarańczami pochodzi od Michała Korkosza „Rozkoszny”, który podzielił się nim rok temu na stronie Vogue. Z radością odgrzebałam go w tym roku. Ale aby nadać mu bardziej świąteczny charakter, podkreślić cytrusową nutę i nadać chrupkości postanowiłam skomponować do niego wyrazistą w smaku pierzynkę, która dodatkowo prezentuje się wprost uroczyście. Do przygotowania na nadchodzące święta, i nie tylko, bo świętować dobre jedzenie należy nie tylko od święta.

SKŁADNIKI – 3 porcje
- 300g łososia bez skóry
- ½ pomarańczy
- 2 gałązki rozmarynu (lub ¼ łyżeczki suszonego)
- 7 ziarenek jałowca
- 50ml oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 15g orzechów ziemnych
- 10g suszonej żurawiny
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- sól
- pieprz
- cytryna
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzej do 150 ̊C góra i dół.
- Umyj łososia i wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony. Włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej oliwą. Dodaj ziarna jałowca, rozmaryn.
- Pomarańczę wyszoruj, pokrój w plastry i przykryj nimi łososia.
- Piecz łososia około 25 minut w piekarniku.
- W międzyczasie rozgrzej porządnie patelnię. Praż na niej orzechy do zarumienienia a następnie posiekaj je. Posiekaj na mniejsze kawałki żurawinę. Orzechy, żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny wymieszaj.
- Po upieczeniu łososia, zdejmij jałowiec, rozmaryn i plastry pomarańczy (możesz podać je obok łososia). Wyłóż na łososia przygotowaną posypkę. Całość skrop cytryną.
RADY/PORADY
Łososia można podawać z zapiekanymi ziemniakami lub batatami.
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Smacznego!
Olga