Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki, ale jaki! Uwielbiam słono-słodkie połączenia dań głównych. Łosoś teriyaki chodził za mną już jakiś czas, ale większość dostępnych przepisów bazowała na gotowym sosie teriyaki ze sklepowej półki. Aż wreszcie książka „Jedz” Nigela Slatera podsunęła mi pomysł, by sos stworzyć samemu, a przy okazji wykorzystać składniki piętrzące się w lodówce. U Nigela marynata z czosnkiem, mirin i chilli. U mnie z syropem klonowym, imbirem i limonką, która przełamuje słodkie smaki. U niego łosoś trafia w bagietkę. U mnie poniżej w towarzystwie ryżu i warzyw. Poniżej propozycja wykorzystania marynaty jako sosu do warzyw, które szybko smażone na patelni zachowują swoją chrupkość, a na zewnątrz zyskują karmelowy posmak.

SKŁADNIKI – 2 porcje

  • 200g łososia bez skóry
  • 50 ml oleju arachidowego lub sezamowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1-2 marchewki – 100g
  • 1 papryka – 140g
  • ½ małej cukinii – 100g
  • 100g ryżu np. basmati lub jaśminowy
  • 1 łyżeczka sezamu

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj olej, sos sojowy, syrop klonowy, starty imbir, sok z limonki.
  3. Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, podziel na dwie porcje a następnie włóż do marynaty i wysmaruj nią. Odstaw na 20 min w temperaturze pokojowej, w trakcie co jakiś czas obróć łososia w marynacie. Po zamarynowaniu nie wylewaj marynaty.
  4. W międzyczasie umyj warzywa. Obierz marchewkę i usuń nasiona z papryki. Pokrój marchewkę w plasterki, cukinię przekrój na pół i również pokrój w plastry. Paprykę pokrój w słupki i następnie przekrój je jeszcze na pół.
  5. Rozgrzej porządnie patelnię grillową. Smaż łososia z dwóch stron, przez około 3 minuty na stronę.
  6. W tym samym czasie rozgrzej porządnie zwykłą patelnię na drugim palniku. Wrzuć na patelnię marchewkę, paprykę i cukinię i od razu wylej na nie marynatę pozostałą po łososiu. Smaż warzywa do momentu aż sos zgęstnieje, a warzywa się skarmelizują. Zajmie to około 5-6 min, tyle co smażenie łososia.
  7. Na talerz wyłóż łososia, warzywa i ryż. Łososia posyp sezamem i skrop limonką.

RADY / PORADY

Jako dodatek do łososia możesz wybrać dowolne warzywa – dobrze sprawdzą się również m.in. pieczarki.

Ten posiłek jest dość sycący i kaloryczny – dobrze sprawdzi się jako 1-daniowy obiad.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 z 2 porcji z przepisu

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *