Low FODMAP – z czym to się je?

Czy diagnoza SIBO lub IBS oznacza jałowe, monotonne posiłki do końca życia? Jeśli śledzicie nasze przepisy, wiecie już, że również mierząc się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego można jeść smacznie i ciekawie. A prawidłowa dieta w leczeniu tych jednostek chorobowych to wsparcie farmakoterapii (o tym więcej tutaj) i suplementacji, etap tymczasowy, który odbyty ze starannością, może pozwolić na zawsze uwolnić się od bólu.

Low FODMAP

Dieta low FODMAP to najbardziej znana dieta stosowana w leczeniu IBS i SIBO, poparta wieloma badaniami potwierdzającymi wysoką skuteczność i liczne korzyści. To najczęstszy wybór lekarzy i dietetyków, którzy zalecają ją swoim podopiecznym przy objawach IBS lub SIBO.

Skrót FODMAP w nazwie diety pochodzi od fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli. Właśnie te substancje zostały wymienione w nazwie, ponieważ są w większości słabo wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i sprzyjają powstawaniu gazów. Choć wszystkie te substancje i produkty je zawierające mogą powodować dolegliwości takie jak: bóle brzucha, wzdęcia i biegunki, to nie każda z nich wywoła taką samą reakcję u różnych pacjentów.

Według Monash University, w przypadku 3 na 4 ludzi ze stwierdzonym IBS, ograniczenie ilości produktów zawierających FODMAP skutkuje zmniejszeniem dolegliwości układu pokarmowego. Z założenia dieta powinna ograniczyć ból, dyskomfort, zmniejszyć wzdęcia, zatwardzenia i biegunki, a przez to poprawić jakość życia [1].

Ponadto, dieta low FODMAP opiera się na holistycznych założeniach, dzięki którym może pozwolić na lepsze wyniki niż inne restrykcyjne diety. Według jej założeń, często to nie pojedynczy produkt powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale jego ilość oraz kompozycja całego posiłku [2].

Monash University wyszczególnia trzy etapy diety: dieta eliminacyjna, etap reintrodukcji FODMAPs oraz etap personalizacji. Pierwszy etap trwa od 2 do 6 tygodni, a jego głównym priorytetem jest zamiana produktów spożywczych o dużej zawartości FODMAP na te o niskiej. Poniższa tabela przedstawia pożywienie zawierające wysoki poziom FODMAP oraz ich zamienniki sugerowane do spożycia w pierwszym etapie.

Po pierwszym etapie, tj. 2-6 tygodniach, o ile nastąpiła poprawa samopoczucia i zmniejszenie symptomów, pacjent pozostaje na diecie o niskiej zawartości FODMAP, ale wprowadza jeden wybrany produkt z listy wykluczeń na trzy dni. W trakcie tych dni obserwuje reakcję organizmu, czy jest to produkt tolerowany, czy powoduje dolegliwości układu pokarmowego. Niestety nie zawsze udaje się na stałe przywrócić wszystkie produkty do codziennego menu z listy FODMAP. W zależności od indywidualnej tolerancji pokarmowej, należy odpowiednio dostosować swoją dietę. W przypadku zaś nawrotów dolegliwości ponowne stosowanie diety low FODMAP może okazać  się bardzo przydatne. Dieta zastosowana po wystąpieniu objawów pozwala poprawić samopoczucie i wrócić do standardowego sposobu odżywiania.

Wszystkie przepisy, jakie znajdziecie na naszym blogu są zgodne z założeniami etapu eliminacji.

Inne diety

Poza dietą low FODMAP w leczeniu IBS i SIBO stosuje się również: dietę SCD, GAPS oraz elementarną. Wszystkie te rozwiązania są jednak bardziej restrykcyjne niż te opisane powyżej, a zwłaszcza dieta elementarna opierająca się wyłącznie na koktajlach z aminokwasów, glukozy i oleju.

A już w czwartek więcej o tym, czy leki i dieta to pełen przepis na wyleczenie IBS i SIBO?

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

[1] https://www.monashfodmap.com/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31947991/

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *