Musaka z cukinią

Po wakacjach nie ma śladu, ale wakacyjne smaki warto przemycić w chłodniejszy wieczór. Szczególnie, jeżeli chodzi o grecką musakę. W gorące lato na greckim Prasonisi niekoniecznie była lekkim lunchem tuż przed wejściem na deskę windsurfingu, za to jesienią dostarcza mi dużo ciepła i energii, której właśnie potrzebuję. Podobnie jak lasagne, jej przygotowanie wymaga trochę więcej czasu, jednak zapieczona z beszamelem i pokryta chrupiącym serem zdecydowanie to rekompensuje. Inspiracja poniżej od Paola Gavin i książki „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata”, którą ostatnio powoli odkrywam. I chociaż u Gavin musaka z cebulą, to poniżej coś dla low FODMAPowców. Ziołowy aromat, zwiększona ilość sosu pomidorowego, podkręcenie szczypiorem i bazylią, które świetnie współgrają z puchowym beszamelem na mące ryżowej.

SKŁADNIKI – 4 porcje

  • 300g cukinii
  • 400g pomidorów
  • 300g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku (do aromatyzowania oliwy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 15g szczypioru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 60g parmezanu / grana padano
  • 2 łyżki masła bez laktozy
  • 1 ½ łyżki mąki ryżowej
  • 225 ml gorącego mleka (bez laktozy przy low FODMAP)
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię pokrój na plastry o grubości ok. 3 mm. Posyp szczyptą soli, wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oliwy i smaż cukinię partiami z obu stron do zarumienienia. Odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Obierz ziemniaki i umyj. Włóż do małego garnka, dodaj ½ łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj 20 min. Odlej, po przestygnięciu pokrój na dosyć cienkie plastry.
  3. Czosnek obierz, pokrój na plastry. Pomidory pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj czosnek. Smaż kilka minut do zarumienienia czosnku, następnie wyrzuć czosnek, żeby została sama oliwa. Do oliwy dodaj pokrojone pomidory, ¾ łyżeczki soli, szczyptę cynamonu, szczypior i sporo pieprzu. Smaż ok. 20 min do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodaj oregano i bazylię, wymieszaj.
  5. Przygotuj beszamel. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko wymieszaj drewnianą łyżką. Podgrzewaj około minutę ciągle mieszając. Wlej niewielką ilość gorącego mleka, wymieszaj do połączenia. Dodawaj stopniowo pozostałe mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Jak powstanie gładki kremowy sos, dodaj gałkę muszkatołową, posól i popieprz do smaku i wymieszaj. Ostudź chwilę a następnie dodaj żółtko i wymieszaj do połączenia.
  6. Nagrzej piekarnik do 180  ̊C góra-dół.
  7. Zetrzyj parmezan.
  8. Wysmaruj masłem formę do zapiekania (u mnie okrągła o średnicy 18cm) lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż kolejno warstwami: jedną trzecią ziemniaków, jedną trzecią smażonej cukinii, jedną trzecią sosu pomidorowego, jedną czwartą tartego sera. Powtórz te same warstwy/czynności jeszcze dwa razy. Na całość wyłóż beszamel i posyp pozostałem serem.
  9. Piecz w piekarniku 30 min w 180  ̊C, a następnie zwiększ temperaturę do 200  ̊C i piecz jeszcze 10 min.

RADY / PORADY

Musakę najlepiej podawać na ciepło.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 z 4 porcji z przepisu

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *