Napar z kurkumy i imbiru

Sezon grzewczy…. czas… start! Gdy lato obfituje w świeżo wyciskane soki, w zakręcone jogurtowe smoothie schłodzone w lodówce, jesień i zima to czas ciepłych naparów. Ten wprost skradł moje serce i jest miłą odmianą od zimowej herbaty (polecam earl grey z grejpfrutem i gałązką rozmarynu!). Tak więc, gdy moje okna coraz częściej pokrywają krople deszczu, a z długim płaszczem się nie rozstaję, szoruję do sklepu po świeżą kurkumę, imbir i najsłodsze pomarańcze. Chwila przygotowań, trochę cierpliwości przy zaparzaniu, a potem już tylko delektowanie się słodkim ciepłem od środka. Najlepiej pod kocem, wiadomo.

SKŁADNIKI – 2 porcje tj. około ½ litra

  • 10g korzenia imbiru
  • 10g korzenia kurkumy
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 300 ml wrzącej wody
  • 2 pomarańcze
  • ½ cytryny
  • ½ łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz imbir i kurkumę. Zetrzyj na tarce i przełóż do dużej szklanki. Dodaj goździki, cynamon i zalej wrzątkiem. Przykryj talerzykiem i zostaw na 10 min do zaparzenia.
  2. W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny.
  3. Napar przelej przez sitko do czystego naczynia około ½ litrowego. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny i cukier. Wymieszaj.

RADY / PORADY

Rada dla porządnickich 🙂 Kurkuma brudzi, dlatego polecam zetrzeć ją używając rękawiczek prosto do szklanego naczynia (nie plastikowego).

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 z 2 porcji z przepisu

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.