Orient express: kurkuma i imbir

  • Porady

Kiedy za oknem szaro, buro i zimno, nietrudno nie tylko o melancholijny nastrój, ale także o przeziębienie. Jeśli na te słowa już zakładasz ciepłą kurtkę i buty, aby biec do apteki po najnowsze specyfiki po odporność, to poczekaj chwilę!

Na co tu czekać?

Z pewnością nie aż dopadnie nas przeziębienie lub choroba rozłoży nas na dobre. Ale działania profilaktyczne nie muszą oznaczać przyjmowania garści suplementów. Jest na to inny sposób. Jaki?

Moc natury!

Dobrze czytasz. Tak jak w wielu różnych jednostkach chorobowych, tak i w budowaniu odporności ogromne znaczenie ma to, jak odżywiamy się na co dzień. Dziś nie napiszę Wam jednak o znaczeniu regularnych posiłków, o nisko przetworzonej żywności, o różnorodności, a o przyprawach. I nie mam tu na myśli gotowych mieszanek i innych wymysłów producentów spożywczych. Są rozwiązania i prostsze, i smaczniejsze.

Oto orient – kurkuma i imbir

To znane i popularne przyprawy kuchni orientalnej, dostępne w formie sproszkowanej, jak i w korzeniu. Nie tylko wzmacniają i wzbogacają smak potraw, ale niosą ze sobą szereg korzyści. Po pierwsze rozgrzewają, są więc idealne na jesienne i zimowe krótkie dni. Co jeszcze ważniejsze, mają szereg właściwości przeciwzapalnych i prozdrowotnych. Przyjrzyjmy się im z bliska.

Kurkuma

Doskonała, kiedy dbamy o odporność, ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ale to nie wszystko. Badania pokazują, że ma ona wiele innych, istotnych medycznie działań:

  • obniża ryzyko wystąpienia chorób wysyłanych stresem oksydacyjnym, m.in. choroba Alzheimera i Parkinsona [1],
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu [2],
  • w najnowszych badaniach naukowcy wskazują, że kurkumina (substancja biologicznie aktywna w kurkumie) stanowi również obiecującą opcję jako lek przeciwnowotworowy [3].

Imbir

Ten doskonały dodatek do potraw i słodkich i wytrawnych posiada szereg korzyści. Tak jak kurkuma, wykazuje działanie pomocne w walce z nowotworami i wysokim cholesterolem. Również działa antybakteryjnie, ale nie tylko:

  • łagodzi zmiany wrzodowe żołądka [4],
  • wspiera kobiety ciężarne w walce z uciążliwymi nudnościami [5].

Kurkuma i imbir, a low FODMAP

Obie te przyprawy są dozwolone w diecie low FODMAP w jej najbardziej restrykcyjnym etapie. Co więcej, działają na korzyść układu pokarmowego – żółciopędnie i rozkurczowo, wspierając proces trawienia. Kolejne prace naukowe wskazują również na ich korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową i funkcjonowanie bariery jelitowej. 

Cóż, nie pozostaje mi napisać nic innego… Zakładaj buty i kurtkę i biegnij po… imbir i kurkumę!

Na zdrowie!

Gosia

Źródła:

[1] Mishra, S., Palanivelu K., The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer’s disease, Ann Indian Acad Neurol. 2008 Jan-Mar; 11(1): 13–19.

[2] Przybylska, S. (2015) Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy,  Probl Hig Epidemiol,96(2): 414-420

[3] Giordano A., Tommonaro G. Curcumin and Cancer. Nutrients 2019, 11(10), 2376.

[4] Haniadka R. i wsp.:, A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe), Food & Function 2013

[5] Viljoen E. i wsp.: A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting., Nutritional Journal 2014

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *