Orzechowe brownie

Szukając inspiracji na deser bezglutenowy kieruję się zasadą – im mniej mąki tym lepiej. Zatem czas na brownie! Mąki w nim znikoma ilość, za to masło, jajka i czekolada nadają mu idealną mokrą konsystencję. Te brownie smakuje tak samo dobrze drugiego dnia, jak zaraz po wypieczeniu. Przepis odnaleziony w książce „Szafran, mięta i kardamon”, gdzie Samar Khanafer łączy czekoladę z wodą różaną, tahini i pistacjami. Ja dostosowując je do diety lowFODMAP, postanowiłam potraktować je porcją masła arachidowego i orzechów włoskich. Brownie niczym ratunkowe. Jeżeli właśnie piernik nie wyszedł Ci na święta, a goście pukają do drzwi, śmiało sięgaj po ten przepis, do wykonania w kilka minut.

SKŁADNIKI – 10 porcji

  • 125g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 120g cukru drobnego
  • 40g mąki ryżowej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki masła orzechowego np. arachidowego
  • 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do 210  ̊C góra-dół.
  2. Rozpuść masło i czekoladę np. w kąpieli wodnej.
  3. W misce ubij krótko jajka z cukrem nie napowietrzając zbytnio masy, następnie dodaj mąkę i wymieszaj na gładką masę. Dodaj przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, wodę różaną (opcjonalnie) i wymieszaj do jednolitej masy. Dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
  4. Wyłóż papierem do pieczenia formę (u mnie okrągła o średnicy 28 cm). Masę ciasta przełóż do formy do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż kleksami masło orzechowe i wykałaczką zrób esy-floresy wedle fantazji.
  5. Całość wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.

RADY/PORADY

Jeżeli nie ograniczasz glutenu, śmiało użyj zwykłą mąkę pszenną.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.