Orzeszki w przyprawach

Jesienne długie wieczory wręcz proszą się o sprawdzenie, co nowego na Netflixie. I tak jak w kinie, nie wszyscy potrafią skupić się na filmie bez chrupania popcornu, ja również lubię sięgnąć po coś słonego podczas oglądania filmu czy serialu. Ale zamiast biegać do sklepu po kolejną paczkę chipsów, można przecież przyprawić orzechy, które wietrzą się w zakamarku. A mix przypraw, który Nigella Lawson zgotowała w swojej książce „Przy moim stole” w połączeniu z migdałami, można z powodzeniem wykorzystać do orzechów ziemnych, które są dozwolone przy diecie low FODMAP. Wystarczy tylko skrócić czas prażenia, zmniejszyć o ton poziom ostrości, a zamiast miodem otulić orzechy syropem klonowym. I oto jest aromatyczna przekąska na jesień, która gdy tylko się kończy, wzbudza uczucie pustki niczym kończący się sezon ulubionego serialu.

SKŁADNIKI – 4 porcje

  • 250 g orzeszków ziemnych
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 limonka
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do 180  ̊C góra-dół.
  2. Umyj dobrze limonkę a następnie zetrzyj skórkę.
  3. Rozgrzej patelnię i upraż kminek z kolendrą. Po uprażeniu zmiel kminek i kolendrę w moździerzu. Dodaj cynamon, pieprz kajeński, olej, syrop klonowy, otartą skórkę z limonki i sól. Wymieszaj najlepiej silikonową łopatką na gęstą pastę.
  4. Orzechy rozsyp na blaszce do pieczenia i praż ok. 7 min w piekarniku do lekkiego zarumienienia.
  5. Uprażone orzechy przesyp do miski i od razu dodaj do nich gęstą pastę. Energicznie wymieszaj całość łopatką do połączenia. Przełóż orzeszki na czysty talerz/miskę i zostaw do wyschnięcia. Dzięki temu skorupka z przypraw stwardnieje.

RADY / PORADY

Całość możesz przygotować wcześniej, i przechować w szczelnym pojemniku.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 z 4 porcji z przepisu

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *