Pasta al pomodoro

Ten wpis to właściwie oda do pasty pomodoro Rozkosznego. I pewnie tak jak Wy, makaron z sosem pomidorowym uważałam za danie, do którego nie potrzeba przepisu, bo zawsze wychodzi. Wygląda na to, że bardzo się myliłam, bo kilka szczegółów, które Michał sugeruje – infuzowana oliwa z bazylią i czosnkiem, dodanie chlustu wody po gotującym się makaronie, a potem łyżka masła, zmieniają te proste danie w najlepszy lunch. Poniżej wersja sosu pomidorowego z ograniczonym czosnkiem, a zwiększoną ilością ziół, tak, żeby każda osoba na diecie low FODMAP mogła rozkoszować się smakiem i cieszyć się dobrym samopoczuciem po zjedzeniu. Aromatyzowana oliwa, to w przypadku tej diety strzał w dziesiątkę do pełni smaku!

SKŁADNIKI – 2 porcje

  • 200g makaronu (bezglutenowego przy low FODMAP)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku (do aromatyzowania oliwy)
  • 4 gałązki bazylii i kilka listków do podania
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 50 g startego parmezanu + trochę do posypania
  • cukier
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Do małego rondla włóż pomidory z puszki, dodaj szczyptę soli i cukru i gotuj 15 min na średnim ogniu.
  2. W międzyczasie w drugim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj 2 obrane ząbki czosnku i gałązki bazylii i gotuj kilka minut. Jak czosnek zacznie się rumienić zdejmij z ognia, usuń czosnek i bazylię.
  3. Do ugotowanego sosu pomidorowego dodaj aromatyczną oliwę, suszone oregano i bazylię. Dodaj sól, pieprz do smaku.
  4. W średnim garnku ugotuj makaron al dente. Przed odcedzaniem, zostaw pół chochli / ¼ szklanki wody po gotującym się makaronie. Do garnka włóż z powrotem makaron, dodaj sos pomidorowy i zachowaną wodę. Wymieszaj, zwiększ moc palnika i poczekaj kilka sekund aż część wody odparuje. Następnie dodaj parmezan, wymieszaj do rozpuszczenia sera. Dodaj zimne masło i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia.
  5. Podawaj z listkami bazylii i posypanym makaronem.

RADY/PORADY

Jeżeli wybierasz makaron bezglutenowy, warto zainwestować w jego jakość. Zamiast tańszych opcji, które szybko się sklejają, postaw na lepszą wersję, której nie odróżnisz od jej pszennej konkurencji np. marki Rummo.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.