Placuszki bananowe

Różne mamy wspomnienia z pierwszego pandemicznego lockdown. U mnie między innymi lockdown to kameralne online gotowanie z przyjaciółkami, gdzie testowałyśmy blogowe przepisy. I tak na jednym z video połączeń pojawiły się one, nieziemsko delikatne, puszyste, wprost rozpływające się w ustach – bananowe placuszki od Rozkoszny. Tak kosmicznie dobre, i proste, że od tamtego czasu przygotowywałam je niezliczoną ilość razy. Od razu mówię, jeżeli gluten to Twoje drugie imię, śmiało kieruj się na blog Rozkoszny, bo tamten przepis to mistrzostwo dopracowane w każdym calu. Jeżeli jednak z glutenem Ci nie po drodze, lub też chcesz poznać inną wersję tej bananowej rozkoszy, z przyjemnością poczęstuję Cię wersją poniżej, która idealnie sprawdziła się u mnie na diecie low FODMAP.

SKŁADNIKI – 2 porcje

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18% (przy lowFODmap bez laktozy)
  • 60g mąki ryżowej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • masło + olej (do smażenia)

Sos:

  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu

Opcjonalnie: 1 dojrzały banan, garść orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE

  1. Jednego banana pokrój na plastry i odłóż na bok.
  2. Przygotuj ciasto na placki. W misce rozgnieć widelcem drugiego banana. Dodaj jajka, śmietanę i  wymieszaj. Dodaj suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, cynamon. Wymieszaj krótko z mokrymi składnikami.
  3. Rozgrzej patelnię. Po rozgrzaniu dodaj na patelnię trochę masła i oleju. Na rozgrzaną patelnię wyłóż po 1 czubatej łyżce ciasta na jednego placka, zostawiając odstępy pomiędzy plackami. Na wierzch ciasta wyłóż po 2-3 plasterki banana na placek. Smaż na średnim ogniu, po około 3 minut na stronę do zarumienienia.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w małym garnku/rondlu. Zdejmij z ognia, dodaj syrop, sok z cytryny, cynamon i wymieszaj.
  5. Placuszki wyłóż na talerz, polej sosem. Możesz podać z plasterkami banana i garścią uprażonych orzechów ziemnych.

RADY / PORADY

Jako dodatek, zamiast sosu, banana lub orzeszków możesz postawić np. na waniliowy serek islandzki – to dodatkowo wzbogaci te śniadanie o sporą porcję białka.

Jeśli chorujesz na celiakię i całkowicie wykluczasz gluten – zakup bezglutenowy proszek do pieczenia.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 z 2 porcji z przepisu, bez sosu i dodatków

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.