Wreszcie przyszła do nas wiosna! A z nią pełen koloru i smaku rabarbar. Mało kto jednak wie, że poza walorami wzrokowymi, jak i oczywiście smakowymi, ma on nam do zaoferowania wiele dobrego! Co w sobie skrywa, czy każdy powinien go spożywać? Czy może być stosowany na diecie low FODMAP?
Wartości odżywcze rabarbaru
Po pierwsze, to warzywo o bardzo niskiej kaloryczności – jedynie 15 kcal na 100g, a więc nawet mniej niż ogórek. Niech Was jednak nie zmyli ta mała liczba kikokalorii. W rabarbarze znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych. Jego dodatek do dań to świetny sposób na zapewnienie sobie porcji, między innymi, witaminy A, C, a także folianów. Znajdziemy w nim również magnez, wapń i żelazo oraz błonnik pokarmowy, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego oraz zwiększoną sytość po posiłku. Substancje w nim zawarte wykazują działanie przeciwzapalne – hamujące produkcję cytokin prozapalnych w organizmie, a także działanie przeciwnowotworowe.
Czy to wszystkie zalety rabarbaru? To dopiero początek! W rabarbarze znajdziemy pełno substancji antyoksydacyjnych, które neutralizują wolne rodniki. Te zaś są odpowiedzialne za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz procesy starzenia się. W tym warzywie znajdziemy też resweratrol. Liczne badania wskazują na jego wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu, a także na działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe [1,2].

Ciemna strona rabarbaru
Niestety nie każdy powinien może sięgać po ten wiosenny smakołyk. Rabarbar zawiera szczawiany, których spożycie może powodować powstawanie kamieni nerkowych. Powinny go unikać osoby cierpiące na dnę moczanową i osteoporozę. Co istotne, jego spożycie nie jest zalecane dzieciom i kobietom w ciąży, ze względu na obniżanie biodostępności wapnia i magnezu, które może osłabić zęby. Nie sprawdzi się on również w posiłkach kobiet karmiących.
Uwaga, jeść możemy jedynie łodygi. Spożycie liści może mieć bardzo poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, powodując, między innymi, biegunkę.
Rabarbar w chorobach układu pokarmowego
Wpływ rabarbaru na układ pokarmowy zależy od dolegliwości – niestety nie jest on dla wszystkich. Warzywo te nie jest wskazane w przypadku choroby Leśniowskiego – Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Na szczęście, z rabarbaru nie muszą rezygnować osoby zmagające się z SIBO i IBS. Monash University przebadał te warzywo i oznaczył jako produkt dozwolony w ilości 150g na porcję. Zatem śmiało można je włączyć do diety low FODMAP w fazie eliminacyjnej. Jak to zrobić? Rabarbar może stanowić świetny dodatek do słodkich posiłków i przekąsek. Zwieńczy ciasto, jak i śniadaniowe placki, a nawet owsiankę.
A jeśli macie ochotę na rabarbar w zupełnie innym, odświeżającym wydaniu, zapraszamy na bloga już w czwartek!
Do usłyszenia!
Gosia
Źródła:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27242151/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26399165/