Przepisy

Domowy Ramen

Uwielbiam ramen, aboslutnie w każdym wydaniu, bez wyjątków. Zawsze jednak ramen wydawał mi się daniem zbyt czasochłonnym do przygotowania w domu, więc jako potrawa był raczej zamawiany w restauracjach lub z dostawą do domu. A tu proszę, Nigel Slater w swoich książkach kulinarnych zarzuca przepis… Czytaj dalej »Domowy Ramen

Kiszone czy kwaszone?

  • Porady

Idzie lato, a wraz z nim nie tylko pora na urlopy i słońce, ale również produkcję domowych kiszonek! A kiszenie, to przecież typowa polska technika kulinarna, od babć i prababć, kochana przez wszystkie pokolenia. Jak wyobrazić sobie bowiem chociażby święta Bożego Narodzenia bez bigosu z… Czytaj dalej »Kiszone czy kwaszone?

Pora na rabarbar!

  • Porady

Wreszcie przyszła do nas wiosna! A z nią pełen koloru i smaku rabarbar. Mało kto jednak wie, że poza walorami wzrokowymi, jak i oczywiście smakowymi, ma on nam do zaoferowania wiele dobrego! Co w sobie skrywa, czy każdy powinien go spożywać? Czy może być stosowany… Czytaj dalej »Pora na rabarbar!

Spring Rolls

I stało się! Wreszcie nadeszła upragniona, cierpliwie wyczekiwana, wyglądana zza okna – wiosna! Nie ta udawana z początku kwietnia, chowająca się za puchem śniegu i przeszywająca mrożącym spojrzeniem. A ta najprawdziwsza, słoneczna, kojąca ciepłem, majowa. I tak jak większość kulinarnych blogów tak i my postanowiłyśmy… Czytaj dalej »Spring Rolls