Rabarbar z różą i miętą na labneh

Maj to miesiąc, do którego dosłownie odliczam dni i minuty. Przynosi jedne z moich ulubionych warzyw, nowalijki i mnóstwo barw, których tak bardzo łakniemy zimą. Co roku czekam na niego z niecierpliwością. Wyglądam w sklepie, gdzie się zaczerwieni. Zaakceptowany w 100% przez dietę low FODMAP, na dobre zagościł wiosną w moim domu. Rabarbar, bo o nim mowa, wnosi ten kwaśny niepowtarzalny smak, rumianą barwę i mnogość wariacji dań, do których tak bardzo pasuje. W tym roku postanowiłam  zapoznać go z różą z inspiracji Rozkosznego. Ale, żeby nadać mu trochę świeżości i skontrastować jeszcze bardziej jego barwy, dodałam do niego miętowy cukier. Wyszło połączenie sztos! Taki sztos, że Gosia po spróbowaniu od razu pomaszerowała do sklepu po wodę różaną i miętę. Rabarbarowy niczym królewski deser, przy którym nie można przejść obojętnie. Sami spróbujcie!.

SKŁADNIKI – 2 porcje

  • 440g jogurtu śmietankowego naturalnego np. Maluta (bez laktozy przy low FODMAP)
  • 250g rabarbaru
  • 50g cukru brązowego
  • 1½  łyżki wody różanej
  • sól
  • suszone płatki róży (opcjonalnie)

Miętowy cukier:

  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 łyżka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli. W miskę włóż sitko. Jogurt wyłóż na sitko, tak, żeby serwatka z niego swobodnie ściekała do miski. Całość włóż do lodówki na 2 godziny lub dłużej. Po upłynięciu czasu, odlej serwatkę, która wydzieliła się z jogurtu.
  2. Rozgrzej piekarnik na 180  ̊C (góra i dół).
  3. Umyj i obierz rabarbar, pokrój pod ukosem na kawałki około 2-3cm. Pokrojony rabarbar przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp cukrem, szczyptą soli i polej wodą różaną. Wstaw do piekarnika i piecz 20 min.
  4. W moździerzu utrzyj liście mięty z łyżką cukru brązowego.
  5. Na talerz wyłóż odsączony jogurt, na wierzch wyłóż upieczony rabarbar, możesz polać trochę wydzielonym sokiem. Na wierzch dodaj miętowy cukier i przyozdób płatkami róży (opcjonalnie).

RADY/PORADY

Z uwagi na dietę low FODMAP w przepisie użyłam jogurtu kremowego bez laktozy, który świetnie się tutaj sprawdza. Jeżeli jednak nie ograniczasz laktozy, możesz śmiało sięgać po jogurt grecki, który jest bazą typowego labneh.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

1 porcja

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *