Maj to miesiąc, do którego dosłownie odliczam dni i minuty. Przynosi jedne z moich ulubionych warzyw, nowalijki i mnóstwo barw, których tak bardzo łakniemy zimą. Co roku czekam na niego z niecierpliwością. Wyglądam w sklepie, gdzie się zaczerwieni. Zaakceptowany w 100% przez dietę low FODMAP, na dobre zagościł wiosną w moim domu. Rabarbar, bo o nim mowa, wnosi ten kwaśny niepowtarzalny smak, rumianą barwę i mnogość wariacji dań, do których tak bardzo pasuje. W tym roku postanowiłam zapoznać go z różą z inspiracji Rozkosznego. Ale, żeby nadać mu trochę świeżości i skontrastować jeszcze bardziej jego barwy, dodałam do niego miętowy cukier. Wyszło połączenie sztos! Taki sztos, że Gosia po spróbowaniu od razu pomaszerowała do sklepu po wodę różaną i miętę. Rabarbarowy niczym królewski deser, przy którym nie można przejść obojętnie. Sami spróbujcie!.

SKŁADNIKI – 2 porcje
- 440g jogurtu śmietankowego naturalnego np. Maluta (bez laktozy przy low FODMAP)
- 250g rabarbaru
- 50g cukru brązowego
- 1½ łyżki wody różanej
- sól
- suszone płatki róży (opcjonalnie)
Miętowy cukier:
- 1 łyżka świeżej mięty
- 1 łyżka cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE
- Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli. W miskę włóż sitko. Jogurt wyłóż na sitko, tak, żeby serwatka z niego swobodnie ściekała do miski. Całość włóż do lodówki na 2 godziny lub dłużej. Po upłynięciu czasu, odlej serwatkę, która wydzieliła się z jogurtu.
- Rozgrzej piekarnik na 180 ̊C (góra i dół).
- Umyj i obierz rabarbar, pokrój pod ukosem na kawałki około 2-3cm. Pokrojony rabarbar przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp cukrem, szczyptą soli i polej wodą różaną. Wstaw do piekarnika i piecz 20 min.
- W moździerzu utrzyj liście mięty z łyżką cukru brązowego.
- Na talerz wyłóż odsączony jogurt, na wierzch wyłóż upieczony rabarbar, możesz polać trochę wydzielonym sokiem. Na wierzch dodaj miętowy cukier i przyozdób płatkami róży (opcjonalnie).
RADY/PORADY
Z uwagi na dietę low FODMAP w przepisie użyłam jogurtu kremowego bez laktozy, który świetnie się tutaj sprawdza. Jeżeli jednak nie ograniczasz laktozy, możesz śmiało sięgać po jogurt grecki, który jest bazą typowego labneh.
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Smacznego!
Olga