Risotto z krewetkami

Uwielbiam przeglądać książki kucharskie. Często w daniach, które widzieliśmy już tysiące razy, nagle ukazuje się przełamanie smaku, obok którego nie można przejść obojętnie. Mistrzem niezmiennie pozostaje Ottolenghi, który urzekł mnie swoim makaronem orzo w książce “Prosto”, gdzie następuje przełamanie sosu pomidorowego skórką pomarańczy, a zamarynowanie fety tuż przed gotowaniem stanowi perfekcyjne zwieńczenie dania. Postanowiłam pokusić się o przerobienie jego przepisu pod dietę lowFODMAP, bo byłoby żal, gydyby nie każdy z nas mógł rozkoszować się głębią tego smaku z uwagi na eliminacje pokarmowe. Poniżej wersja zamiast makaronu orzo, z ryżem arborio, które jak gąbka chłonie najlepsze smaki, a czosnek ze swoimi najlepszymi zastępcami w postaci oliwy czosnkowej i szczypiorku.

SKŁADNIKI – 2 porcje

  • 50g fety
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 paski skórki z pomarańczy (ok. 6g)
  • 15g szczypioru
  • 125g ryżu arborio
  • 200g surowych krewetek obranych
  • 2 ¼ łyżki oliwy czosnkowej
  • ½ puszki krojonych pomidorów (200g)
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 100 ml wody
  • 15g liści bazylii
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • pieprz kajeński

PRZYGOTOWANIE

  1. Do małej miseczki pokrusz fetę na kawałki około 1 cm. Dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego, ¼ łyżeczki kminu rzymski i ¼ łyżki oliwy czosnkowej. Wymieszaj i odstaw na bok do zamarynowania.
  2. Posiekaj szczypior. Wyszoruj pomarańczę i odkrój 2 paski skórki pomarańczy szerokości 1 cm, tj. około 6g.
  3. Rozgrzej duży rondel lub głębszą patelnię. Wlej 2 łyżki oliwy czosnkowej, dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego, skórkę pomarańczy, szczypior. Smaż minutę. Dodaj bulion, wodę, pomidory z puszki, ¼ łyżeczki soli i sporo pieprzu. Podgrzewaj kilka minut do zagotowania sosu, następnie wsyp ryż. Gotuj około 15 min bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dosól, dopieprz do smaku. Dodaj krewetki, wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty do ugotowania krewetek.
  4. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię i fetę. Wymieszaj.

RADY/PORADY

Możesz śmiało sięgać po krewetki mrożone. Wtedy przed gotowaniem warto je rozmrozić np. pod bieżącą wodą.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *