słodkie jest złe?

  • Porady

Czy i Wy jako dzieci słyszeliście, że dostaniecie coś słodkiego, dopiero kiedy zjecie obiad? Czy od małego świętowaliście sukcesy słodyczami i to one pocieszały Was w trudnych chwilach?  Wielu z nas ma takie doświadczenie. Mieszają się one z popularnym komunikatem, że słodycze nie są zdrowe, nie idą w parze ze zbilansowaną dietą i długim życiem. Gdzie leży prawda? Czy słodkie może być odżywcze?

Co dobrego znajdziemy w słodkim?

Kakao, miazgę kakaową niosące dużo dobroci.  Czekolada, zwłaszcza gorzka, nie tylko stanowi źródło wielu cennych składników mineralnych, ale wspiera również nasz dobrostan psychiczny. O tym więcej informacji znajdziecie w naszym wcześniejszym wpisie: https://poledoprzepisu.pl/czekolada/

Cenne dodatki, skarbnicę witamin i składników mineralnych a w szczególności: owoce, orzechy, nasiona, pełnoziarniste mąki. Niezbędne dla każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, aktywności. Idealna przekąska zarówno w czasie pracy jak i podczas wieczornego relaksu wspiera nasze skupienie i kreatywność.

Na co uważać?

Producenci słodyczy, aby zadowolić nasze podniebienia, prześcigają się w nowych pomysłach i długości składów na etykiecie. I tak, wybierając nową czekoladę, ciasto lub coś do chrupania zapominamy, że produkty te cechuje wysoka gęstość energetyczna. Oznacza to, że w ich małej gramaturze znajdziemy dużo kalorii. Już zjedzenie 3 czekolad lub 3 paczek ciastek zapewni kilokalorie niezbędne przeciętnej kobiecie na cały dzień.

I chociaż jako dietetyk zwracam uwagę na wartość kaloryczną posiłków, to jednak i tak za największego wroga sklepowych słodyczy uważam syrop glukozowo-fruktozowy. Choć składa się z fruktozy, cukru obecnego w owocach, to jako produkt syntetyczny, występujący w wielu produktach w znaczących ilościach może podnieść poziom triglicerydów. To z kolei sprzyja ryzyku wystąpienia otyłości brzusznej, nadciśnienia, insulinooporności, czy cukrzycy. 

Dieta low FODMAP nie jest również wobec słodyczy obojętna. Substancje słodzące dozwolone w etapie eliminacji to cukier biały i brązowy, syrop klonowy, stewia i erytrol. Oznacza to, że większość słodkości dostępnych w sklepach należy wyeliminować w trakcie leczenia SIBO i IBS, zwłaszcza te zawierające wspomniany właśnie syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki, czy cukier kokosowy [2].

Czy cukier naprawdę dodaje energii?

Niestety nie. Jeśli wspominasz teraz momenty, kiedy mimo moich słów, po zjedzeniu czegoś słodkiego odczułeś/łaś przypływ energii, to pamiętaj, że był to efekt krótkoterminowy. Po takiej przekąsce glukoza spada średnio po ok. 20 minutach, pozostawiając nas w punkcie wyjścia. 

Choć to prawda, że nasz mózg potrzebuje cukru (glukozy), by funkcjonować! Okazuję się jednak, że to nie cukier ogółem jest tu wrogiem, a cukier dodany. Co to znaczy? Mianowicie to, że słodki banan jest naszym sprzymierzeńcem, ale ciastka z dodanym cukrem – już nie.  Badania [1] potwierdzają, że dieta która zawiera znaczące ilości cukru dodanego, prowadzi do zmniejszenia produkcji w mózgu substancji zwanej BDNF (neurotropowy czynnik pochodzenia mózgowego), bez której nie jesteśmy w stanie tworzyć nowych wspomnień ani się uczyć.

Co zamiast sklepowych słodyczy?

Przede wszystkim, jeśli wiemy co i jak wybierać, nie musimy rezygnować z gotowych rozwiązań. Gorzka czekolada, nieprażone i niesolone orzechy, świeże i suszone owoce to idealni kandydaci na słodką przekąskę. Po drugie, polecamy oczywiście wszelkie domowe wyroby, przygotowane ze starannością i znanym nam składem. Kawałek ciasta na wymierzonej ilości cukru czy innego słodzika to lepszy wybór niż baton złapany szybko przed wyjściem ze sklepu. Jeżeli akurat brakuje Wam pomysłu co na szybko przygotować, to polecamy Wam naszą deserową sekcję bloga. A już w czwartek zapraszamy na nowy deserowy wpis. Co tam znajdziecie? To już nasza słodka niespodzianka!

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12088740/ 

[2] https://www.monashfodmap.com/blog/food-additives-and-fodmaps/

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *