Do przepisów na burgery z indyka zawsze podchodziłam z rezerwą. Mięso z indyka, z reguły suche, nie szło mi w parze z soczystością burgera, na którą zawsze liczyłam. A tu proszę! Niezawodny Ottolenghi w „Jerozolimie” wyczarował te oto cudo.
Soczystość nad soczystością przemycona w cukinii. Krótkie podsmażenie na patelni, zachowujące najlepsze soki w mięsie.. A potem siup… do piekarnika. Poniżej wersja przeze mnie zmieniona, która szczególnie sprawdzi się przy diecie low FODMAP. Pozwala cieszyć się smakiem i dobrym samopoczuciem po zjedzeniu. Jest ziołowo w środku, z delikatnym posmakiem czosnkowym na zewnątrz. Nie za ostry, ale też z pazurem kwaśno-miętowego sosu. Polecam skomponować ze słodkim pomidorem lub słodkim domowym ketchupem. Po prostu Mniam!

SKŁADNIKI – 8 porcji
Burger
- 500g mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 cukinia ok. 200g
- 40g zielonej części dymki
- 1 jajko
- 2 łyżki mięty
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- oliwa czosnkowa do smażenia
Sos
- 100g kwaśnej śmietany (bez laktozy – przy diecie low FODMAP)
- 150g jogurtu naturalnego (bez laktozy – przy diecie low FODMAP)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ½ łyżki oliwy
- 2 łyżeczki mięty
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Dodatki
W zależności od Twoich preferencji i eliminacji pokarmowych – sięgaj śmiało po warzywa i albo po zwykłą bułkę do burgera, albo po jej owsianą siostrę, w przypadku stosowania diety low FODMAP.
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj sos. Posiekaj miętę. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i wstaw do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 220 ̊C (lub 200 ̊C z termoobiegiem).
- Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Odciśnij cukinię rękami, tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Wrzuć cukinię do dużej miski.
- Posiekaj miętę, natkę pietruszki i dymkę. Dodaj do miski z cukinią razem z pozostałymi składnikami burgera oprócz oliwy, która posłuży do smażenia. Całość wymieszaj. Uformuj około 8 burgerów.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż burgery do złotobrązowego koloru, około 2 min z każdej strony, a następnie przełóż je na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz około 7 minut.
- Bułki przekrój na pół. Na resztkach oliwy z patelni obsmaż bułki, żeby nabrały chrupkości i smaku.
- Skomponuj swój burger z ulubionymi składnikami i przygotowanym sosem.
RADY / PORADY
Burger można przygotować wcześniej, a następnie podgrzać kilka minut w piekarniku z plastrem masła na wierzchu, który nada mu ponownie soczystości.
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Smacznego!
Olga
Brzmi pysznie. Nie mogę się doczekać wypróbowania przepisu!