Burger z indyka

Do przepisów na burgery z indyka zawsze podchodziłam z rezerwą. Mięso z indyka, z reguły suche, nie szło mi w parze z soczystością burgera, na którą zawsze liczyłam. A tu proszę! Niezawodny Ottolenghi w „Jerozolimie” wyczarował te oto cudo.

Soczystość nad soczystością przemycona w cukinii. Krótkie podsmażenie na patelni, zachowujące najlepsze soki w mięsie.. A potem siup… do piekarnika. Poniżej wersja przeze mnie zmieniona, która szczególnie sprawdzi się przy diecie low FODMAP. Pozwala cieszyć się smakiem i dobrym samopoczuciem po zjedzeniu. Jest ziołowo w środku, z delikatnym posmakiem czosnkowym na zewnątrz. Nie za ostry, ale też z pazurem kwaśno-miętowego sosu. Polecam skomponować ze słodkim pomidorem lub słodkim domowym ketchupem. Po prostu Mniam!

SKŁADNIKI 8 porcji

Burger

  • 500g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 cukinia ok. 200g
  • 40g zielonej części dymki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mięty
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • oliwa czosnkowa do smażenia

Sos

  • 100g kwaśnej śmietany (bez laktozy – przy diecie low FODMAP)
  • 150g jogurtu naturalnego (bez laktozy – przy diecie low FODMAP)
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ½ łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki mięty
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Dodatki

W zależności od Twoich preferencji i eliminacji pokarmowych – sięgaj śmiało po warzywa i albo po zwykłą bułkę do burgera, albo po jej owsianą siostrę, w przypadku stosowania diety low FODMAP. 

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj sos. Posiekaj miętę. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i wstaw do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzej do 220  ̊C (lub 200  ̊C z termoobiegiem).
  3. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Odciśnij cukinię rękami, tak, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Wrzuć cukinię do dużej miski. 
  4. Posiekaj miętę, natkę pietruszki i dymkę. Dodaj do miski z cukinią razem z pozostałymi składnikami burgera oprócz oliwy, która posłuży do smażenia. Całość wymieszaj. Uformuj około 8 burgerów.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż burgery do złotobrązowego koloru, około 2 min z każdej strony, a następnie przełóż je na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz około 7 minut.
  6. Bułki przekrój na pół. Na resztkach oliwy z patelni obsmaż bułki, żeby nabrały chrupkości i smaku.
  7. Skomponuj swój burger z ulubionymi składnikami i przygotowanym sosem.

RADY / PORADY

Burger można przygotować wcześniej, a następnie podgrzać kilka minut w piekarniku z plastrem masła na wierzchu, który nada mu ponownie soczystości.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji burgera z sosem, bez dodatków

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

1 komentarz do “Burger z indyka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *