I stało się! Wreszcie nadeszła upragniona, cierpliwie wyczekiwana, wyglądana zza okna – wiosna! Nie ta udawana z początku kwietnia, chowająca się za puchem śniegu i przeszywająca mrożącym spojrzeniem. A ta najprawdziwsza, słoneczna, kojąca ciepłem, majowa. I tak jak większość kulinarnych blogów tak i my postanowiłyśmy ją przywitać dosłownie wiosennym przepisem, czyli wiosennymi rolkami z tofu. Tak świeży, słodko-orzeźwiający posiłek wprost pomaga szybko otrząsnąć się po zimie i poczuć wiosenny twist. Jest chrupiąco, jest słodko-słono, jest eksplozja mięty i bazylii powiązana z soczystością ananasa i ogórka. Jest czym poskromić małego głoda na diecie low FODMAP i nie tylko. Ahoj wiosno! Rozgość się i zostań z nami jak najdłużej.

SKŁADNIKI – 10 rolek tj. 3-4 porcje
- 200g twardego tofu
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki oleju
- 100g marchwi
- 100g ogórka
- 150g ananasa (świeżego lub z puszki)
- 30 listków bazylii
- 30 listków mięty
- 10 listków papieru ryżowego do sajgonek
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 220 ̊C (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Tofu osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w paski około 0.5cm grubości, wymieszaj z olejem i posyp papryką wędzoną, wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 min, w połowie pieczenia obróć tofu na drugą stronę.
- Obierz marchew i ogórka. Pokrój w cienkie paski. Pokrój ananasa w mniejsze kawałki.
- Papier ryżowy namaczaj pojedynczo w wodzie do zmiękczenia. Następnie na papier (tj. jedną rolkę) wykładaj kilka pasków upieczonego tofu, marchwi, ogórka, i trochę ananasa, po 3 listki bazylii i mięty. Całość zawiń w rolkę, składając boki do środka, a następnie zwijając jak naleśnika. Składników powinno wystarczyć na około 10 spring rolek.
- Przygotuj sos, wymieszaj wszystkie składniki w małej misce.
RADY/PORADY
Danie serwuj świeżo po skręceniu rolek, póki papier jest nawilżony i nie skleja się z talerzem..
TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

Smacznego!
Olga