Spring Rolls

I stało się! Wreszcie nadeszła upragniona, cierpliwie wyczekiwana, wyglądana zza okna – wiosna! Nie ta udawana z początku kwietnia, chowająca się za puchem śniegu i przeszywająca mrożącym spojrzeniem. A ta najprawdziwsza, słoneczna, kojąca ciepłem, majowa. I tak jak większość kulinarnych blogów tak i my postanowiłyśmy ją przywitać dosłownie wiosennym przepisem, czyli wiosennymi rolkami z tofu. Tak świeży, słodko-orzeźwiający posiłek wprost pomaga szybko otrząsnąć się po zimie i poczuć wiosenny twist. Jest chrupiąco, jest słodko-słono, jest eksplozja mięty i bazylii powiązana z soczystością ananasa i ogórka. Jest czym poskromić małego głoda na diecie low FODMAP i nie tylko. Ahoj wiosno! Rozgość się i zostań z nami jak najdłużej.

SKŁADNIKI – 10 rolek tj. 3-4 porcje

  • 200g twardego tofu
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju
  • 100g marchwi
  • 100g ogórka
  • 150g ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 30 listków bazylii
  • 30 listków mięty
  • 10 listków papieru ryżowego do sajgonek

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 220  ̊C (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Tofu osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w paski około 0.5cm grubości, wymieszaj z olejem i posyp papryką wędzoną, wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 min, w połowie pieczenia obróć tofu na drugą stronę.
  3. Obierz marchew i ogórka. Pokrój w cienkie paski. Pokrój ananasa w mniejsze kawałki.
  4. Papier ryżowy  namaczaj pojedynczo w wodzie do zmiękczenia. Następnie na papier (tj. jedną rolkę) wykładaj kilka pasków upieczonego tofu, marchwi, ogórka, i trochę ananasa, po 3 listki bazylii i mięty. Całość zawiń w rolkę, składając boki do środka, a następnie zwijając jak naleśnika. Składników powinno wystarczyć na około 10 spring rolek.
  5. Przygotuj sos, wymieszaj wszystkie składniki w małej misce.

RADY/PORADY

Danie serwuj świeżo po skręceniu rolek, póki papier jest nawilżony i nie skleja się z talerzem..

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 sajgonki bez sosu

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *