Świeże czy mrożone?

  • Porady

Czy to prawda, że to co świeże, jest najzdrowsze? Czy kiedy dzień robi się krótszy i pola uprawne przykrywa śnieg, a lokalne produkty rolne stają się niedostępne, jesteśmy skazani na przerwę od ulubionych świeżych smakołyków?

Jeśli i Ty zadajesz sobie te pytania, jeśli w zimę tęsknisz za owocami, warzywami, a przez cały rok na Twoim stole królują tylko świeże ryby i mięso – ten artykuł jest dla Ciebie. Pora rozprawić się z mitami!

Czy mrożenie jest zdrowe?

Zdecydowanie tak i nie jest to moja subiektywna opinia, a fakt potwierdzony badaniami. 

Grupa amerykańskich badaczy zweryfikowała zawartość witamin w świeżych oraz mrożonych owocach i warzywach [1].  Naukowcy skupili się na witaminach A, C, E i B2. Co najważniejsze, badania wskazały, że nie dość, że w efekcie mrożenia zawartość witamin nie spada, to w przypadku witaminy C może być nawet wyższa niż w świeżych jagodach lub fasolce szparagowej. Podobne efekty wykazała analiza witaminy B2 i E, jedynie w przypadku beta-karotenu mrożenie miało spowodowało spadek wartości odżywczej.

Inni badacze na warsztat wzięli zawartość błonnika i wybranych składników mineralnych (m.in. żelaza, magnezu, cynku, wapnia) w tych samych owocach i warzywach [2]. Również w tym badaniu poziom mikroelementów nie odbiegał znacząco w produktach świeżych i mrożonych.

Czy mrożenie mięsa i ryb to równie dobre rozwiązanie? Jak najbardziej! Przy zachowaniu odpowiednich procedur w procesie mrożenia oraz w łańcuchu dostawczym możliwe jest zachowanie wartości odżywczych, w tym wysokiej zawartości białka [3]. Ponadto, proces mrożenia pozwala zapobiec namnażaniu się w żywności drobnoustrojów. Bakterie, drożdże i pleśń potencjalnie zawarte w produktach przechodzą w stan uśpienia, który jednak przerywa rozmrażanie. Aby zapobiec niebezpiecznym zatruciom należy więc zadbać o odpowiedni, bezpieczny proces domowego rozmrażania. O tym już za chwilę.

O domowym mrożeniu

Choć wielokrotnie żywność domowa króluje nad gotowymi rozwiązaniami ze sklepowej półki, mrożonki są tu wyjątkiem od reguły. Domowy proces mrożenia przebiega znacznie wolniej niż przemysłowy, co wpływa na wspomnianą zawartość składników odżywczych w mrożonce. W tym przypadku to przemysłowe mrożenie jest bardziej efektywne, co przekłada się na jakość mrożonek, które kupujemy w sklepach. Surowce zbierane są w idealnym momencie, kiedy warzywa i owoce osiągają pełną dojrzałość i maksymalną zawartość witamin i składników mineralnych. Natomiast samo mrożenie przemysłowe odbywa się możliwie szybko po zbiorze, tak by ograniczyć potencjalne straty odżywcze. Czy o naszych domowych mrożonkach możemy powiedzieć to samo? Niestety nie. Więc jeżeli masz do wyboru zamrożenie latem truskawek z ogródka, może się okazać, że te mrożone kupione w sklepie zimą przyniosą Ci więcej korzyści.

Pora na praktykę!

Czy więc to jak mrozimy i rozmrażamy w domu może ograniczyć korzyści z używania mrożonek? Niestety tak. Dlatego też poniżej znajdziesz kilka kluczowych rad, przydatnych w każdej kuchni:

  1. Nie zamrażaj produktów gorących i ciepłych. Te umieszczone w zamrażarce podniosą w niej temperaturę nie tylko spowalniając niebezpiecznie proces, ale nawet częściowo rozmrażając pozostałe mrożonki. 
  2. Zamrażaj mniejsze porcje, by przyspieszyć proces i pozwolić na zachowanie możliwie największej ilości składników odżywczych.
  3. Zamrażaj stopniowo a nie wszystko na raz. Umieszczenie w zamrażarce znaczącej ilości świeżej żywności na raz również spowalnia proces i czyni go mniej efektywnym.
  4. Jeśli w Twojej lodówce dostępna jest funkcjonalność “power free” lub “mrożenie szokowe” – wybierze tę opcję.
  5. Rozmrażaj stopniowo, nie drastycznie. Możesz to zrobić w lodówce lub zanurzając żywność umieszczonej w szczelnej torbie, następnie w zimnej wodzie.
  6. Jeśli rozmrażasz żywność w mikrofali, obrób ją termicznie (ugotuj, upiecz itp.) od razu po rozmrożeniu.

To co, przekonałam Was do mrożonek? Mam nadzieję, że tak!

Do usłyszenia!

Gosia

Źródła:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526594/ 

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25525668/ 

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/144588/

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.