Wytrawne naleśniki gryczane

Czyli bretańskie naleśniki galette, które całkiem przypadkiem dosyć niedawno zagościły na moim stole. Bo chociaż naleśniki gryczane były mi znane, to w tej wytrawnej formie o dziwo jeszcze nie. Inspirację podrzucił mi, uwaga… Facebook, który podsunął mi pod nos zdjęcie naleśników z któregoś kulinarnego fanpage. Nie mogłam oderwać od nich oczu i dlatego też postanowiłam również sobie sprawić piękne francuskie śniadanie. I tak nie raz, nie dwa, a już wiele razy wylądowały na moim stole w różnych wariacjach: z parmezanem, z szynką gotowaną , bez szynki itd. Niemniej jednak to ta poniższa wersja z ulubionym serem gruyère i szynką parmeńską skradła moje serce.

SKŁADNIKI – 4 porcje

Ciasto naleśnikowe:

  • 100g mąki gryczanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250ml wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 60g startego sera gruyère
  • szczypior
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Odstaw na około godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Przed smażeniem wystaw ciasto na blat na kilka minut.
  2. Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oleju i usmaż naleśniki, delikatnie przewracając na drugą stronę. Po zdjęciu naleśnika z patelni wyłóż na talerz i przykryj innym talerzem, co uniknie ich wyschnięciu.
  3. Na oddzielnej patelni, rozgrzej trochę oleju, usmaż jajko na sadzono, tak, żeby białko się lekko ścięło. Posól, popieprz do smaku.
  4. Na podgrzanej patelni, na której były smażone naleśniki, wyłóż naleśnik, posyp jedną czwartą startego sera gruyère, dodaj plaster szynki parmeńskiej i ostrożnie połóż na wierzch jajko sadzone. Brzegi ciasta zegnij trochę do środka, zostawiając „okienko” na jajko. Smaż przez chwilę do roztopienia sera i dalszego ścięcia jajka. Powtórz czynności dla następnych naleśników.
  5. Podawaj naleśniki z posiekanym szczypiorkiem.

TABELA MAKROSKŁADNIKÓW

dla 1 porcji

Smacznego!

Olga

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *